Radionica za mlade i nezaposlene, br. 2: Strojevi kojih se ne bi trebali bojati i zašto je bitno kritičko mišljenje

Pozivamo mlade i nezaposlene od 15 do 29 godina na radionicu „Strojevi kojih se ne bi trebali bojati i zašto je bitno kritičko mišljenje” koja će se održati u srijedu, 25. siječnja 2023. od 13:00 do 16:30 sati u Radioni.

Pepper edukativni robot, SoftBank Robotics’
Photo by Alex Knight on Unsplash (cc)

Na radionici polaznici će biti upoznati s mogućnostima primjene različitih vrsta tehnologija u svakodnevnom životu kako bi dobili širu sliku o važnosti maker kulture i otvarali se prema mogućnostima koje tehnologija današnjeg doba omogućuje za razvoj njihovih profesionalnih interesa. Pogotovo ako svoje interese još nisu ni otkrili. Zašto se ne bismo trebali bojati 3D printera ili bilo kojeg tehnološkog uređaja iz naše svakodnevice te na koji način sebe izraziti kroz različite vikend projekte koji mogu biti put prema odabiru profesije.

Drugi modul radionice bavit će se time što je kritičko mišljenje i zašto je ono bitno. Pozabavit ćemo se svim procesima koji čine kritičko mišljenje i do kuda nas ono dovodi. Zašto je u doba brzih informacija vrlo često upitne točnosti bitno postavljati pitanja i imati svoj stav temeljen na znanosti i utemeljenim činjenicama. Kritičko mišljenje također je put prema tolerantnijem i inkluzivnijem društvu manje sklonom manipulaciji. Na ovaj način želimo potaknuti mlade da se usude postavljati pitanja te da nauče dodatno tražiti informacije koje ih zanimaju bez da temelje svoj stav na površnom poznavanju nekog područja ili teme.

Oba modula koriste metode design thinkinga, sistemskih inovacija i gamifilacije kroz zadatke, timski rad i razmjenu mišljenja.

Prijaviti se možete na radionicu preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/mx34pjG1VYBuNj5D9
Radionica je besplatna, namijenjena je mladim i nezaposlenim osobama od 15 do 29 godina. Za radionicu nije potrebno nikakvo predznanje.

O voditeljici radionice:
Deborah Hustić – edukatorica, PM i kreativna direktorica Radione – Zagreb Makerspace-a. Bavi se nosivom tehnologijom (Textil{e}tronics.org) i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri) te razvojem edukacije provodeći STEAM koncept. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti te interdisciplinarnih inovativnih praksi. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila, design thinkinga, sistemskih inovacija i gamifikacijskih metoda za djecu, mlade i odrasle. Sudjeluje u nizu međunarodnih i domaćih projekata i odbora vezanih uz razvoj kreativne edukacije, socijalne inkluzije, građenja zajednica, osnivanja kreativnih prostora, koheziju mladih, građansku znanost te povezivanju IT sektora s GLAM sektorom.
https://linktr.ee/deborahhustic

Radionica je dio projekta „Mladi mogu sve – Povjerenjem do posla“ predstavlja inovativan pristup za uključivanje neaktivnih NEETovaca na tržište rada. NEET osobe smatraju se mladi u dobi od 15 do 29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i pri tome nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj projekta je pilotirati pristup aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih NEET osoba na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, u skladu s ciljevima razvoja Urbane aglomeracije Zagreba.

Projektom koordinira Institut za razvoj tržišta rada.
Partneri: Agronomska škola Zagreb, Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Društvo za psihološku pomoć, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Mreža udruga Zagor, Grad Zagreb, Zagorska razvojna agencija, Udruga za razvoj „uradi sam“ kulture – Radiona, Učilište za poslovno upravljanje, Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje, Zdravstveno učilište Medical – Ustanova za obrazovanje odraslih, Sportsko učilište PESG, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zagreb.
Detaljnije: https://irtr.hr/HR/About/Work/

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda / Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu.
Isključenje odgovornosti: „Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruga za razvoj ‘uradi-sam kulture – Radiona – Institut za razvoj tržišta rada’.