Radionica hvatanja i analiziranja bioloških uzoraka

U utorak i srijedu, 27. i 28. rujna 2022. od 17 do 20 sati u goste nam dolazi Udruga Bioteka s „Radionicom hvatanja i analiziranja bioloških uzoraka”, koja će se održati prvi dan na jezeru Jarun, a drugi dan u našem labu na Knežiji. Ponesite tenisice i/li gumene čizme sa sobom. Radionica je intergeneracijska.

Foto: Bioteka (c)

Dan prvi:
Prvi dan odlazimo na Jarun u tenisicama ili tko želi gumenim čizmama.
A tamo će nam edukatori Bioteke prikazat metode uzorkovanja makrozoobentosa (ulazak u vodu, hvatanje i filtriranje mulja mrežicama), te omogućiti polaznicima da sami pokušaju uzorkovati. Izmjerit će se pojedini parametri u okolišu (temperatura, vlaga i sl.), uslikat će se okolna vegetacija i izgled obale. Potom će se svima ukazati na neke od učestalijih ili značajnijih vrsta (biljaka i životinja) koje se javljaju na tom dijelu Jarunskog jezera. Polaznicima će biti prikazano kako se love (uzorkuju) pojedine skupine životinja npr. šišmiši, mali glodavci i kukci. Također će saznati kako se određuje vegatacijski pokrov.

Foto: Bioteka (c)

Dan drugi:
Prilikom dolaska na Knežiju prvo će se izmjeriti okolišni parametri izvan prostorija Radione. Zabilježene vrijednosti u odnosu na prethodni dan bit će uspoređene s izmjerenim vrijednostima. Uzorci koji su sakupljeni dan ranije polaznici će pomoću jedostavnih ključeva pokušati determinirati. Slike obale i vegetacije koje su uslikali polaznicima će poslužiti za određivanje tipa okoliša u kojem su bili dan ranije. Polaznike će se potom potaknuti na diskusiju o važnosti očuvanja prirodnog okoliša, odnosno o važnosti prilagođavanja okoliša potrebama ljudi.

Prijaviti se možete do ponedjeljka, 26. rujna 2022 do 12:00 sati preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/xXRvk62R5w4oNZCb6
Radionica je besplatna.

Ciljna publika: od početnika do iskusnih korisnika, od djece, mladih do odraslih i seniora.

NAPOMENA: oni koji to ne žele, ne moraju s nama pravi dan radionice s gumenim čizmama u Jarunsko jezero, trebamo i paralelni tim na kopnu!

Foto: Bioteka (c)

O voditeljima:
Katarina Horvat diplomirala je 2020. nastavnički smjer biologije i kemije na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, tokom studija bila je aktivna članica studentske udruge BIUS te je bila edukatorica u sklopu Znanstvenih čarolija. Tijekom 2020. i 2021. je radila u Oikonu – Institut za primijenjenu ekologiju gdje joj je primarni fokus bio na praćenju ptica. Zaposlenica je udruge Bioteka u kojoj radi kao stručna suradnica – edukatorica. U svom radu do sada radila je kao edukatorica na projektima Bioteke: „JAK – JAčanje Kapaciteta djece za znanstvenu i mentalnu pismenost“ (koji je ujedno i vodila), Aktivni mladi u lokalnoj zajednici, Panda 5 – projektna nastava za darovitu djecu.

Stjepan Novosel diplomirao je 2021. godine na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, gdje je tokom studija bio aktivan član studentske udruge BIUS u kojoj se primarno bavio proučavanjem mekušaca. Dvije godine bio je tajnik udruge BIUS, vodio je studentski edukacijski projekta MalacoAdria 2019. Zaposlenik je udruge Bioteka u kojoj radi kao stručni suradnik – edukator. U svom radu do sada radio je kao edukator na projektima Bioteke: „JAK – JAčanje Kapaciteta djece za znanstvenu i mentalnu pismenost“, „Aktivni mladi u lokalnoj zajednici“, „Panda 5 – projektna nastava za darovitu djecu“.

Udruga Bioteka, od osnutka 2010. do danas provela je više od 70 projekata koji podižu razinu kvalitete STEM obrazovanja, donose istraživačku, projektnu i problemsku nastavu sukladno suvremenim metodama poučavanja, uključuju djecu, mlade i javnost u projekte zaštite okoliša i prirode, zagovaraju analitički, kritički i argumentirani pristup rješavanju problema, potiču međusektorsku suradnju, prenose znanja o učinkovitim metodama obrazovanja, doprinose održivom razvoju te osnažuju lokalne zajednice za pokretanje pozitivnih društvenih promjena.

Na nacionalnoj razini organizacija je prepoznata po stručnim internetskim portalima www.biologija.com.hr (za odrasle) i www.bioteka.hr (za djecu i mlade), zatim Programu edukacije koji uključuju  provedbu STEM radionica tijekom cijele školske godine (stem.bioteka.hr), ljetne i zimske STEAM kampove i putujući koncept „Bioteka u pokretu“ koji znanstvene radionice donosi osnovnoškolskoj djeci diljem zemlje.

Program podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske // Grad Zagreb //
// Zaklada Kultura nova