Madeline Schwartzman: Lica prirode – klimatski ballet / Face Nature – Climate Ballet – Masterclass

Masterclass / Majstorska radionica radionica pod nazivom Lica prirode – Klimatski balet pod vodstvom američke redateljice, autorice i predavačice Madeline Schwartzman a.k.a See Yourself Sensing održat će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. prosinca 2022. od 16 do 20 sati u Radioninom labu na Knežiji.

Madeline Schwartzman (c)

Face Nature je sezonska i eksperimentalna praksa u formatu radionice američke umjetnice Madeline Schwartzman kojom istražuje lokalnu ekologiju, hibridnost, ekološku krizu i budućnost ljudi. Dovodi ljude u neposrednu blizinu biljaka, u kontakt s lokalnom hranom s ciljem stvaranja interaktivnih i mehaničkih instalacija na ljudskom tijelu koje tvore neobične hibride i predstavljaju sredstvo za međusobnu subjektivnost. Cilj je stvoriti pukotinu u ljudskoj svijesti koja može poslužiti kao protuotrov za pasivnost i neaktivnost koja okružuje budućnost prirode te pomaknuti opaženu hijerarhiju između ljudi i drugih oblika prirode.

Oscar Schlemmer

Masterclass se sastoji od terenskog rada – priprema prije početka radionice, zatim zajedničkog rada u labosu na skicama i idejama tijekom prvog dana te slaganje konstrukcije i povezivanje s elektronikom – arduino mikrokotroleri, servo motori, senzori i sl., tijekom drugog dana.

1.1: Priprema za masterclass radionicu:
Da bi se pripremili za ovu dvodnevnu radionicu, prošećite prirodom (parkom ili gradom). Pronađite neke velike organske tvari: korijenje, osušene biljke, sjemenke, neobične prirodne oblike, otpale kore od stabla, objekte zanimljive morfologije – bilo koje biljne oblike koji vas nadahnjuju. Pronađite različite primjerke da vam pruže niz nadahnuća. Započnite radionicu s ovim materijalima u srijedu. Ponesite svoj omiljeni alat za crtanje – olovka i papir, tuš, bilo što.

1.2 Konstruiranje
Nadahnut ćemo se Oskarom Schlemmerom i njegovim Trijadnim baletom, te nosivim komunalnim rukavom Ani Kirkorian zatim stvarati zajedničke performativne nosive projekte na temu klime i klimatskih promjena. Dio instalacija spajat ćemo s elektronikom – motori, senzori i dr. Goran Mahovlić iz Radione suradnik je voditeljice zadužen za tehnologiju na radionici.

Oscar Schlemmer: Trijadni balet (c)

Radionica Face Nature do sada se održavala diljem svijeta, a neka mjesta gdje se održala bila su California College of Art; The Cranbrook Academy of Art; Baltan Laboratories, Eindhoven; The American School of Madrid i Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Barcelona. U Zagrebu ovom prilikom Schwartzman gostuje treći puta. Do sada jednom u hibridnoj online formi formi – 2020. godine s voditeljicom u Americi (polaznici diljem svijeta i u Radioni) te radom i gostovanjem Madeline Schwartsman u Radioni u 2021. godini.

Prijaviti se možete preko Google forme ovdje: https://forms.gle/9Ln3dGZjzNCXYfgCA do srijede, 7. prosinca 2022. točno u ponoć. Za radionicu nije potrebno predznanje.
Kotizacija: 100,00 kn

Madeline Schwartzman (c)

O voditeljici:
Madeline Schwartzman je arhitektica, predavačica i filmska režiserka iz New Yorka. Diplomirala je na Yale School of Architecture te njena multidisciplinarna praksa kombinira arhitekturu, film/video i pisanje. Režirala je dugometražni film Afrodizijak te preko petnaest kratkih filmova koji su prikazivani na festivalima u Sjedinjenim Državama i inozemstvu te je nedavno dovršila roman. Schwartzman djeluje kao profesorica i mentorica na Barnard koledžu, na Sveučilištu Kolumbija (arhitektonski dizajn) dok je najpoznatiji njen kontinuiran rad na Parsonsu – Novoj školi za dizajn gdje djeluje kao profesorica za interdisciplinarni dizajn i crtanje.

Madeline Schwartzman (c)

Napisala knjigu See Yourself Sensing (2011.) u kojoj obrađuje djela umjetnika, dizajnera interakcija, arhitekata i znanstvenika koji predviđaju budućnost ljudskih senzora kroz nosivu opremu, uređaje na glavi i instalacije. Dok nastavak See Yourself X: Proširena ljudska budućnost (Black Dog Press, London, 2018.) gleda na budućnost ljudske glave, koristeći modu, dizajn i tehnologiju kako bi istražila na koji način bismo se mogli proširiti u svemir, uključiti glavu ili postati nevidljivi objekti koji nestaju. Do sada surađivala s mnogim umjetnicima poput Daito Manabea, Hyungkoo Lee, Lawrence Malstafa, koletivom Gelitin te cijenjenim umjetnicima u interdisciplinarnim formatima kao što su Ann Hamilton, Ernesto Neto, Carsten Höller, Olafur Eliasson i Rebecca Horn. Njeni filmovi i video radovi prikazani su na mnogim festivalima i gradovima u SAD-u, Aziji i Europi.
Web: www.madelineschwartzman.com