Vizualno FPGA programiranje

Radionica Gorana Mahovlića pod nazivom ‘Vizualno FPGA programiranje’ održava se u utorak, 12. listopada 2021. od 17 do 21 sat u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 (Knežija).

O radionici:
FPGA (eng. Field Programmable Gate Array) je tehnologija za razvoj digitalne logike koja se zadnjih desetljeća iz relativno zatvorenih industrijskih primjena, počela otvarati prema edukativnim i hobističkim sferama. Paralelno uz veću dostupnost hardvera i razvoj otvorenih softverskih alata, razvija se i zajednica. U odnosu na klasične (fiksne) arhitekture, FPGA omogućava daleko veću plastičnost, pretvarajući hardverske probleme u softverske, potičući eksperimentiranje i brzi razvoj, te potencijalno produžavajući životni vijek i sigurnost proizvoda.

Većina radionica za FPGA namijenjene su isključivo ljudima koji dolaze iz područja projektiranja hardvera i gotovo da ne postoji sadržaj prilagođen početnicima iz svijeta softvera. Ideja radionice je upravo da se razvoj za FPGA približi razvojnim programerima kao i ostalim ljudima koji se tek kreću baviti ovom tehnologijom.

Polaznici će na radionici instalirati program za vizualno programiranje FPGA Icestudio koji u zadnjim verzijama uz ostale podržava i ULX3S pločicu. Na radionici ćemo proći kroz nekoliko primjera (i novu pločicu ULX4M) , a nakon toga svatko će napraviti svoj primjer po željama. Slične primjere pokazati ćemo i u Verilog-u.

Foto: G. Mahovlić (cc)

O voditelju:
Goran Mahovlić razvojni je inžinjer za tehnologije pametnih gradova i open source hardver projekte u domaćem i međunarodnom kontekstu. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona i PM FPGA projekta. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama te je voditelj i osnivač Radionine SmartZG pametne mreže. Član je projekta Otvorena Mreža koji se zalaže za dostupan i otvoren internet. Su-osnivač je start-upa Intergalaktik za open source projekte. Do sada predavao na nizu međunarodnih konferencija i sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.

Radionica je besplatna, a prijaviti se možete do nedjelje, 10. listopada 2021. točno u ponoć na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/fHW8KhXcYoRaSwq18

Polaznike molimo da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana u Radioni.