Radionica ‘Snimi film mobitelom’

Radionica ‘Snimi film mobitelom’ voditelja Lane Kosovac i Matije Drnikovića održava se u dva nastavka, 09.10. (subota) i 16.10. (subota) od 09.30-13.30h u Radioninom labu na Knežiji (Nova cesta 186). Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola (5.-8. razred)  te učenicima srednjih škola, odnosno polaznicima u rasponu godina od 12 do 18 godina. Radionica je besplatna.

Foto: Andrea Zanenga (cc)

Prijave na radionicu do najkasnije do četvrtka, 7. listopada 2021. u ponoć na sljedećem linku: https://forms.gle/cryEaevo8m8yZDdu7

O radionici:
Snimi film mobitelom radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola. Današnja tehnologija snimanja filmova postala je znatno pristupačnija no nekad te su čak i neki zapaženiji filmovi snimani mobitelima. Vizualno izražavanje filmom postalo je široko dostupno, tehnologija pristupačna te nas ništa ne sprječava od stvaranja cjelovitog filmskog uratka osim mašte te ponešto znanja i vještina. Upravo te vještine možete naučiti na ovoj radionici kako bi mogli samostalno početi stvarati mala i velika filmska djela. Snimanje mobitelom ne mora služiti samo za fotografiranje i korištenje društvenih mreža (Facebook, Instagram, Tik tok i dr.) već može biti pravo oruđe vlastitog umjetničkog izražavanja kojim je moguće postići mnogo više no što se to na prvi pogled čini. 

Foto: Omar Prestwich (cc)

Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom, kraćem dijelu, polaznici će naučiti osnovne pojmove filmske teorije i filmske gramatike, gledat će i analizirati zanimljive recentne filmske primjere. U praktičnom dijelu, polaznici će razrađivati ideje i napraviti koncept svojih filmova, izraditi sinopsise i samostalno snimati i montirati svoje filmove. Cilj radionice je da svaki polaznik snimi svoj film korištenjem samo mobitela. Na samom završetku radionice, održat će se projekcija filmova polaznika. 

Foto: Green Chameleon (cc)

Filmovi se osmišljavaju, snimaju i montiraju u svega nekoliko sati te je naglasak stavljen na kreativni proces, a ne na savršeni filmski rezultat. Cilj je polaznike podučiti osnovama filmskog izražavanja i kreativnog procesa i razbiti stereotipe da se mobitelom ne mogu snimati smislena filmska djela.

Foto: Lana Kosovac

O voditeljima:
Lana Kosovac završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njezini studentski kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi igrali su na više hrvatskih i inozemnih filmskih festivala. Dokumentarni film Park ljubavi (2013.), osvojio je nagradu publike na Liburnia Film Festivalu, a kratki igrani film Mrzim te (2013.), nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na Tabor Film Festivalu. Njezin debitantski dugometražni dokumentarni film Pomutnje (2016.) prikazan je u nacionalnoj konkurenciji dugometražnih filmova Pula Film Festivala ove godine. Aktivno se bavi edukacijom za djecu i odrasle u području filmske i medijske kulture, te organizacijom u kulturi. Na Filmskoj školi Kinokluba Zagreb predaje pisanje scenarija i filmsku režiju. S kolegom Matijom Drnikovićem osmislila je i od 2017. godine provodi filmske radionice za djecu u sklopu projekta Ministarstva kulture – Ruksak (pun) kulture. Organizirala je 50. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva (2018.) u Zagrebu i tri Gledališta Kinokluba Zagreb. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i aktivna je članica Izvršnog odbora Kinokluba Zagreb. Kad ne snima, onda montira ili nešto razvija pa tako trenutno razvija svoj debitantski dugometražni igrani film pod nazivom “Bablje ljeto”, i TV seriju “Anonimusica” s kolegicom Amandom Prenkaj. Članica je izvršnog odbora Kinokluba Zagreb i članica Društva hrvatskih filmskih redatelja. 

Foto: Matija Drniković

Matija Drniković rođen je 1993. godine. Diplomirao je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi filmom od ranih dana studiranja na raznim produkcijskim funkcijama. Pohađao je niz filmskih radionica i usavršavanja: EAVE Marketing, Screen Leaders, Ex Oriente, Midpoint, MAIA, Sarajevo Talents i dr. Dobitnik je dviju prvih nagrada za svoje poslovne planove i pitcheve za projekte u virtualnoj stvarnosti i video igru od Razvojne agencije Zagreb i Poslovnog dnevnika. Radio je u Nukleus filmu kao junior producent i pisao je priče za mobilne video igre u Nanobitu. Vlasnik je obrta Mirage te blisko surađuje s produkcijskom tvrtkom Wolfgang & Dolly kao producent na svim filmskim, televizijskim i transmedijskm projektima. Osmišljava i vodi filmske radionice za djecu u sklopu programa Ruksak pun kulture. Član je Hrvatske udruge producenata (HRUP).