Radionica UX dizajna za mlade (15-29 god)

Radionica „UX dizajn – Od prototipa do završnog produkta – od izuma do produkta” pod vodstvom Vibora Cipana održava se u utorak, 21. ožujka 2023. u Radioni od 18:00 do 21:00 sat. Radionica je besplatna, namijenjena mladima od 15 do 29 godina. Radionica se realizira u sklopu projekta “STEM za održivu budućnost”.

Paris Duperré igralište aka Pigalle, Paris, Francuska
Foto AFP Contributor/AFP/AFP via Getty Images (c)

 „UX dizajn – Od prototipa do završnog produkta – od izuma do produkta” bavi se svim fazama razvoja konkretnog proizvoda od definiranja ciljnih skupina do temeljitog razvoja produkta, UX dizajna korisničkog sučelja, do  njegove proizvodne faze i lansiranja na tržište te načina kako ga financirati kroz inovativne modele, poput crowdfundinga ili ulaska u područje društvenog poduzetništva. Radionica cilja na razvoj sposobnosti vođenja projekata od prvog do zadnjeg stupnja, s ciljem stvaranja budućih kompetetnih inovatora sposobnih za snalaženje u različitim poslovnim modelima, uz sve prepreke koje ono nosi sa sobom. Također, radionica će se baviti vrlo širokim spektrom znanstvenih područja od primjene arduino mikrokontrolera povezanih na različite senzore do realizacije gotovog produkta koji može pomoći za rješavanje problema klimatskih promjena i okoliša ili pojedinoj ranjivoj skupini.

Radionica je besplatna i prijaviti se možete do ponedjeljka, 20. ožujka 2023. točno u podne na povezninci: https://forms.gle/q3XbBjpHyYxjAxeP9

Radinica će pokriti temeljne pojmove – UX dizajn kao disciplina
te definirati UX dizajn i njegovu važnost u razvoju proizvoda. Razgovarati o tome kako se UX dizajn primjenjuje na različite vrste proizvoda, uključujući web i mobilne digitalne sučelja kao i hardver (senzori, mikrokontroleri, IoT generalno) zatim ćemo objasniti ključne principe i najbolje prakse UX dizajna. Nakon toga ćemo definirati UX dizajn i njegovu važnost u razvoju proizvoda. Razgovarati o tome kako se UX dizajn primjenjuje na različite vrste proizvoda, uključujući web i mobilne digitalne sučelja kao i hardver (senzori, mikrokontroleri, IoT generalno) te objasniti ključne principe i najbolje prakse UX dizajna. U dijelu Prototip do konačnog proizvoda
razgovarat ćemo o različitim fazama razvoja proizvoda, od definiranja ciljnih skupina do proizvodnje i lansiranja te objasniti kako je UX dizajn integriran tijekom cijelog procesa razvoja i pružiti primjere različitih metoda i alata za prototipiranje. Dio Hardver i mikrokontroleri objasnit će ulogu mikrokontrolera i senzora u razvoju proizvoda, nakon čega ćemo
razgovarati o izazovima i prilikama uključivanja hardvera u UX dizajn i pružiti praktične primjere iz prakse kako su nam hardverski podaci pomogli kreirati bolji UX. Dio Financiranje inovacija objasnit će različite vrste financiranja inovacija, kao što su EU fondovi, crowdfunding i društveno poduzetništvo, a vodit će se i razgovori o prednostima i nedostacima različitih modela financiranja te ćemo pružiti praktične savjete kako osigurati sredstva za proizvod ili projekt i podijeliti iskustva. U završnom dijelu radionice zajedno ćemo sumirati glavne takeaways iz radionice, potaknuti sudionike da nastave učiti i razvijati svoje vještine u razvoju proizvoda i financiranju inovacija, odgovoriti na pitanja i pružiti izvore za daljnje učenje.

Vibor Cipan

O voditelju:
Vibor Cipan je direktor i suosnivač Point Jupitera (https://pointjupiter.com) – tvrtke koja se bavi data-informed dizajnom i razvojem digitalnih proizvoda i usluga za globalne klijente. U Point Jupiteru je zadužen za globalnu stretgiju, razvoj poslovanja i aktivno praćenje i analiziranje tehnoloških i tržišnih trendova. Prije rada u Point Jupiteru, bio je direktor u UX Passionu, a prije toga je svoju profesionalnu karijeru gradio u Microsoftu i njihovom razvojnom centru u Kopenhagenu. Aktivno piše, sudjeluje na predavanjima, panelima i radionicama i općenito voli sve vezano uz tehnologiju, OSINT, poslovanje i vizualizacije podataka.

U slobodno vrijeme voli boravak u prirodi, pisanje na viborc.com i preduge vožnje motorom.

////////////////////////////////////////////////////////

Projekt “STEM za održivu budućnost” zajednički je projekt ODRAZ-a, Udruge za razvoj “uradi-sam” kulture – Radiona”, Tehničkog učilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Šibeniku. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva (OCD-a), studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr. U fokusu su inovacije koje se koriste za nadahnuće studenata / mladih na zajednički rad s ciljem stvaranja novih proizvoda i poslovnih okruženja koji se temelje na digitalnim i kreativnim kompetencijama. 

Projekt  je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Podržala: Zaklada Kultura nova