Četverodnevni program primjene tehnologije virtualne i proširene stvarnosti

Radiona – Zagreb Makerspace organizira četverodnevni blok STEM radionica dizajna i izrade naočala za virtualnu stvarnost koristeći tehnologiju laserskih rezača pod vodstvom Damir Prizmića, Gorana Mahovlića (Radiona) i Ivana Deckera (Gradionica) od utorka, 28. do petka, 31. ožujka 2023 od 10:30 – 12:30h u Srpskoj pravoslavnoj opšta gimnazija Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu.

Na radionicama sudjeluje 10 polaznika uzrasta djece i mladih od 14 do 17 godina i održava se kroz četiri dana, program je besplatan. Raspored provjerite niže.

Radionice DIY VR bavi se principima stereoskopije (tehnike stvaranja iluzije dubine u slici) i suvremenim VR (virtual reality) trendovima poput Google Cardboarda. Polaznici će dobiti kratak pregled i teoretski uvod u metode stereo reprodukcije od povijesnih, sve do suvremenih DIY VR metoda. Koristeći unaprijed pripremljene elemente, leće i predloške, polaznici će dizajn prilagoditi svojim smartphone uređajima i osobnom stilu. Ti djelovi će se zatim izrezati na laserskom rezaču, nakon čega će polaznici sastaviti vlastiti stereoskop/VR naočale.

U sljedećoj fazi bavit ćemo se kalibriranjem i primjenom stereoskopa, kroz aplikacije na smartphone uređajima ili koristeći analogne materijale. Na kraju će polaznici moći probati i komercijalni VR sustav (Valve Index), i produskutirati o mogućnostima i budućnosti ove zanimljive tehnologije. Tijekom radionici polaznici će se upoznati s mogućnostima primjene laserskog rezača, sigurnosti rada na takvom uređaju, materijalima pogodnim za rezanje te pripremi nacrta za rad na stroju. Tijekom edukacije polaznici će podešavati DIY VR naočale s pripadajućim programima te vidjeti i demonstraciju komercijalnog VR sustava.

Raspored:
Radionica 1.:
Utorak, 28. ožujka 2023., 10:30 – 12:30h – Radionica 1.:  Uvod u stereoskopiju i VR (virtual reality) + Crtanje i modifikacija nacrta za rezanje na laserskom rezaču
Voditelji: Damir Prizmić
Radionica 2.:
Srijeda, 29. ožujka 2023., 10:30 – 12:30h – Radionica 2.: Uvod u laserske rezače i sigurnost rada na strojevima
Voditelj: Goran Mahovlić
Radionica 3.:
Četvrtak, 30. ožujka 2023., 10:30 – 12:30h – Radionica 3.: Sastavljanje i podešavanje DIY VR naočala i software-a 
Voditelji: Damir Prizmić
Radionica 4.:
Petak, 31. ožujka 2023. , 10:30 – 12:30h – Radionica 4.: Demonstracija komercijalnog VR sustava
Voditelj: Ivan Decker

O voditeljima radionice:
Hrvoje Spudić diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, gdje danas radi kao asistent na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Kroz svoj rad istražuje tehnike i tehnologije tiska, fotografije, filma i fenomene svjetla i zvuka. Član je eksperimentalnog laboratorija Klubvizija gdje razvija eksperimente sa slikom i zvukom na 16-mm filmu. Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2020. osvaja “Nagradu za mladog umjetnika 55. zagrebačkog salona” za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb. Nagradu Salona mladih “Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković – umjetnici umjetniku” dobiva 2020. godine za rad “tihi objekti”, u tandemu sa Sarom Salamon.

Damir Prizmić je freelance dizajner koji djeluje na širem spektru disciplina. Od dizajna vizualnih komunikacija, dizajna izložbi, interakcija i novo-medijskih instalacija, koncepata i spekulativnog dizajna do open-source produkt dizajna i dizajna edukacijskih alata i igračaka. Često surađuje s drugim ljudima ispreplićući discipline i otkrivajući nova područja istraživanja i rada. Aktivan je član i jedan od osnivača udruge Radiona (Zagreb Makerspace), te član Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Vodio je više radionica za djecu i odrasle.

Goran Mahovlić razvojni je inženjer za tehnologije pametnih gradova i open source hardver projekte u domaćem i međunarodnom kontekstu. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona i PM FPGA projekta. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama te je voditelj i osnivač Radionine SmartZG pametne mreže. Član je projekta Otvorena Mreža koji se zalaže za dostupan i otvoren internet. Su-osnivač je start-upa Intergalaktik za open source projekte. Do sada predavao na nizu međunarodnih konferencija i sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.

Ivan Decker, nakon 16 godina rada u IT i farmaceutskoj industriji, gdje se bavio tehnologijom i robotikom, odlučio je pokrenuti “Gradionicu” i djecu osnovnoškolskog uzrasta podučavati suvremenim znanjima iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike uz primjenu LEGO igračaka. Cilj Udruge Gradionica je promicanje znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te razvoja kritičkoga razmišljanja, kreativnosti, društvene interakcije i tehničke kulture uz pomoć raznih pristupa i tehnologija za edukaciju. LEGO Edukacija je kao ideja nastala također iz osobne veze s LEGO igračkama koji su nas kao djecu, a neke i kao odrasle, cijelo ovo vrijeme oduševljavale.
Detaljnije: https://www.gradionica.hr/

Radionica se provodi kao dio aktivnosti EU projekta „Dodir tehnologije“ na kojem je udruga Radiona partner. Projekt provodi Udruga Gradionica u partnerstvu s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu – FER, udrugom CeZaM, udrugom Labin – Zdravi Grad, Gradom Labinom i udrugom Radiona – Zagreb Makerspace. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.