Radionica „Snimi film mobitelom – za umirovljenike”, br. 2

Radionica „Snimi film mobitelom – za umirovljenike, br. 2” voditelja Lane Kosovac i Matije Drnikovića održava se u dva nastavka, u subotu i nedjelju, 5. i 6. studenoga 2022. u Radioninom labu na Knežiji (Nova cesta 186). Radionica je besplatna i namijenjena umirovljenicima.

Foto: preuzeto s Cloudline (c)

Prijave na radionicu do najkasnije do petka, 4. studenoga 2022. u ponoć na sljedećem linku: https://forms.gle/nRmZkRNNCki5Cssz9
Ostala su još tri otvorena mjesta.

Za radionicu ne trebate imati zvijer od mobitela. Dovoljan je običan mobitel i vaša volja. A imamo i kavu, čaj i kekse.

Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom, kraćem dijelu, polaznici će naučiti osnovne pojmove filmske teorije i filmske gramatike, gledat će i analizirati zanimljive recentne filmske primjere. U praktičnom dijelu, polaznici će razrađivati ideje i napraviti koncept svojih filmova, izraditi sinopsise i samostalno snimati i montirati svoje filmove. Cilj radionice je da svaki polaznik snimi svoj film korištenjem samo mobitela. Na samom završetku radionice, održat će se projekcija filmova polaznika. 

Filmovi se osmišljavaju, snimaju i montiraju u svega nekoliko sati te je naglasak stavljen na kreativni proces, a ne na savršeni filmski rezultat. Cilj je polaznike podučiti osnovama filmskog izražavanja i kreativnog procesa i razbiti stereotipe da se mobitelom ne mogu snimati smislena filmska djela.

O voditeljima:
Lana Kosovac završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njezini studentski kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi igrali su na više hrvatskih i inozemnih filmskih festivala. Dokumentarni film Park ljubavi (2013.), osvojio je nagradu publike na Liburnia Film Festivalu, a kratki igrani film Mrzim te (2013.), nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na Tabor Film Festivalu. Njezin debitantski dugometražni dokumentarni film Pomutnje (2016.) prikazan je u nacionalnoj konkurenciji dugometražnih filmova Pula Film Festivala ove godine. Aktivno se bavi edukacijom za djecu i odrasle u području filmske i medijske kulture, te organizacijom u kulturi. Na Filmskoj školi Kinokluba Zagreb predaje pisanje scenarija i filmsku režiju. S kolegom Matijom Drnikovićem osmislila je i od 2017. godine provodi filmske radionice za djecu u sklopu projekta Ministarstva kulture – Ruksak (pun) kulture. Organizirala je 50. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva (2018.) u Zagrebu i tri Gledališta Kinokluba Zagreb. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i aktivna je članica Izvršnog odbora Kinokluba Zagreb. Kad ne snima, onda montira ili nešto razvija pa tako trenutno razvija svoj debitantski dugometražni igrani film pod nazivom “Bablje ljeto”, i TV seriju “Anonimusica” s kolegicom Amandom Prenkaj. Članica je izvršnog odbora Kinokluba Zagreb i članica Društva hrvatskih filmskih redatelja. 

Matija Drniković rođen je 1993. godine. Diplomirao je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi filmom od ranih dana studiranja na raznim produkcijskim funkcijama. Pohađao je niz filmskih radionica i usavršavanja: EAVE Marketing, Screen Leaders, Ex Oriente, Midpoint, MAIA, Sarajevo Talents i dr. Dobitnik je dviju prvih nagrada za svoje poslovne planove i pitcheve za projekte u virtualnoj stvarnosti i video igru od Razvojne agencije Zagreb i Poslovnog dnevnika. Radio je u Nukleus filmu kao junior producent i pisao je priče za mobilne video igre u Nanobitu. Vlasnik je obrta Mirage te blisko surađuje s produkcijskom tvrtkom Wolfgang & Dolly kao producent na svim filmskim, televizijskim i transmedijskm projektima. Osmišljava i vodi filmske radionice za djecu u sklopu programa Ruksak pun kulture. Član je Hrvatske udruge producenata (HRUP).

Radionica podržana od:
Društvo hrvatskih filmskih redatelja – DHFR // Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske // Grad Zagreb // Zaklada Kultura nova