Radionica Raspberry Pi

Radionica ‘Raspberry Pi – mini računalom do geeky i kreativnih projekata’ pod vodstvom Gorana Mahovlića održat će se 10. i 11.  siječnja u galeriji G-MK.

Pojava Raspberry Pi minijaturnog i cijenom iznimno povoljnog računala revolucionizirala je DIY elektroničku scenu posljednje dvije godine gotovo jednako kao i pojava Arduino mikrokontrolera, te danas postaje standard mnogih robotičkih i astronautičkih projekata, te umjetničkih i interaktivnih instalacija.

Radionica će pokriti sve – od osnova pokretanja Raspberryja i instaliranja njegovog operativnog sustava, instalacije VirtualBoxa i Raspberry Pi emulatora na računalima za one koji još nemaju vlastiti Rasp, pa sve do naprednih hardverskih projekata.

Raspberry PiPhoto: Nico Kaiser (cc), source: wikimedia.org

Sadržaj radionice:
– Raspberry Pi – osnove
– Kreiranje SD kartice (windowsi, linux)
– Spajanje periferije na Raspberry (tipkovnica, monitor…)
– Konzola — osnovne naredbe
– Grafičko sučelje – GUI
– Povratak u konzolu — instalacija Python dodataka
– Spajanje Arduino mikrokontrolera, bežične veze – wireless signal
– Python — Hello world!
Arduino — Blink LED
PySerial — komunikacija sa Arduinom
– Arduino — Brojanje impulsa, slanje serijskih poruka
– PyGame — Izrada jednostavne aplikacije — Slika / Zvuk / Video / Text
– Sqlite3 — Pohranjivanje podataka u bazu
– Izrada Radionine elektroničke donacijske kutije
– Crontab — prijenos podataka iz sqlite baze u mysql server dostupan preko interneta
– Izrada stranice koja pokazuje podatke na serveru

Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera.

Član je Udruge za razvoj „uradi-sam“ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici, angažiran i kao tehnički voditelj grupe za restauriranje i elektronički makeover Dr. Böhm Professional 2000 orgulja. Do sada održao niz uspješnih radionica, te redovito sudjeluje na izložbama i u projektima Radione: Weird Science – Powered by Radiona, Elektroničke konstelacije, SoundArt Inkubator 2014, Vrući lem – Hackathon Osijek, Zvučni hibridi – Kreativna sonologija, Trieste Mini Maker Faire 2014. Jedan je od pokretača portala Lemilica.com za koji i sam piše: http://www.lemilica.com/author/goran/

Radionica je popunjena! Ukoliko ste zaniteresirani, pošaljite nam svoje podatke na radiona.org@gmail.com kako bismo vas na vrijeme mogli obavijestiti o terminu radionice!

Ciljana publika su učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, arhitekti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija. Radionica je podjednako namijenjena početnicima i naprednim korisnicima, te će polaznici biti podijeljeni u te dvije grupe. Polaznicima će tokom radionice biti osigurani Raspberry Pi računala za rad, no slobodni su donijeti i svoj primjerak ukoliko ga posjeduju.

Radionica je besplatna za članove Radione. Kotizacija je za nezaposlene, učenike, srednjoškolce, studente te umirovljenike 50, a za zaposlene 80 kuna.

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684, poziv na broj HR99
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica Raspberry Pi)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice