Radionica „Animatronika – izrada repa”

Radionica animatronike pod vodstvom Vedrana Relje održava se u ponedjeljak i utorak, 24. i 25. listopada od 17 do 20h u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 (Knežija).

Foto: Projekt Arque, Yamen Saraiji, Junichi Nabeshima i Kouta Minamizawa (c)
Keio University Graduate School of Media Design (c)

Animatronika je kompleksno multidisciplinarno područje koje uključuje robotiku, mehatroniku, anatomiju, programiranje, elektroniku, lutkarstvo i animaciju u različitim kombinacijama. Sam izraz animatronika izvedenica/stopljenica je dvaju izraza animirati i elektronika. Smatra se da je prvi animatronički robot nastao 1939. – Sparko, robot pas. Heinrich Ernst 1961. razvija MH-1 – računalno pogonjenu robotičku ruku, dok iste godine Walt Disney stvara kovanicu audio-animatronics te se smatra da time udara temelj razvoju moderne animatronike.

Naravno, animatronika svoje korijenje ima u dalekoj prošlosti u području koje se zove mehanička automata, čije primjere prakse nalazimo u starim spisima grčke mitologije i kineskoj inovatorskoj tradiciji.

I u današnje doba, osim robotike i filmske industrije, animatroniku se povezuje i s cosplay kulturom kreiranja fantazmagoričnih i herojskih kostima mahom inspiriranih stripovima, filmovima i modernom robotikom. Animatronika može biti disciplina visokih troškova produkcije, no isto tako može biti razvijana i na rubnim područjima DIY maker/hacker kulture kao i hibridnih umjetnosti.

Za ovu priliku polaznici će savladavati osnove konstrukcije, mehanike i elektronike za kreiranje animatronike u formi repa.

Prijavite se do subote, 22. listopada 2022. do ponoći, preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/bjZhWCwCazycM8R78

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen na maksimalno 8.

Vedran Relja

O voditelju:
Vedran Relja bavi se robotičkim inovacijama te izrađuje tehnička rješenja i umjetničke instalacije za mnoge dizajnere i umjetnike, dijelove kazališne scenografije i rekvizite, dijelove za potrebe tuninga i stylinga automobila, custom elemenata namještaja i pomagala za osobe s posebnim potrebama. Do sada nagrađen s bezbrojnim priznanjima u području tehnološkog razvitka i inovacija u inozemstvu i Hrvatskoj. Prije tri godine pridružuje se kolektivu Radione – Zagreb Makerspacea u sklopu čijeg programa redovito razvija edukativne projekte, a kad stigne i izlaže.
Web: https://craftomoto.com/

Radionica podržana od:
Društvo hrvatskih filmskih redatelja – DHFR // Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske // Grad Zagreb // Zaklada Kultura nova