ORI – životinjsko lice Radione

Kao što je već i vrapcima na grani poznato Radionina zajednica izabrala je svoju maskotu organizacije – jazavca imena Ori.

Ideja o jazavcu nije se kuhala predugo, ali je bila i dovoljno kratko brejnstormana da ostane svježa te uz dovoljno mogućnosti uključivanja povratnih informacija naše zajednice u labu.

ORI by Miroslav Mrva

Kao što smo već prije naveli, htjeli smo istovremeno stati iza ove divlje životinje kako bi ju destigmatizirali i podigli svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti planete i naše okoline. Svakako smo htjeli imati i lice kojim ćemo komunicirati puno mekše s djecom i starijim građanima. Naravno, u startu i mi smo pribjegli slatkoćama s interneta (ne, ne, mačke i psiće ovaj puta ostavili smo sa strane). Prijedlozi na našoj mejling listi padali su u različitim smjerovima, od pustinjske lisice i capybare preko rakuna, jazavca, dabra, puha, arktičke lisice, naboruše, a zabunom nam se na široj listi našao i čudnovati kljunaš.

Naravno, ideja je bila da gradimo odnos s ‘našom’ životinjom te da ju imamo negdje u okolici, a ne na Arktiku, Antarktiku ili u divljim šumama Amazone. Nakon istraživanja o preferiranim životinjama, labu je na glasanje dan izbor manjeg broja životinja: jazavac, puh, arktička lisica i capybara. Na kraju, premoćno je pobijedio jazavac koji je među svojim najglasnijim lobistima imao naše biologe i šumare te kreativnu i dizajn zajednicu koja ga je podržavala “u ime zdravog razuma” – jer držimo se lokalnih životinja s kojima želimo graditi priče.

Europski jazavac, foto: Vincent van Zalinge – (c) via Unsplash

Nakon toga pao je prijedlog da jazavca dizajnira netko tko nas jako dobro poznaje kroz rad i naše osobnosti, a to je svakako strip kolorist, dizajner i ilustrator Miroslav Mrva Microslav. Mrva je mnogo puta u počecima našeg laba pratio naša ruženja elektro zvučnim kutijama i DIY sintevima na koncertima, festivalima i prezentacijama. Može se slobodno reći da kuži žilu kucavicu laba.

Dok je Mrva na svom tabletu risao i risao našeg jazavca, mi smo opet krenuli u razgovore na mejling listi i prijedloge bacanja imena za našu životinju, sad definitivno jazavca s nama i u dobru i u zlu. Nestrpljivo iščekujući nacrtanu pojavu, The One And Only.

Ivica Zdelarec: Prva verzija MRP-015.1 #Jazavac, 2014.

Ovdje moramo napomenuti da nam nije prvi puta da se jazavac pojavljuje u nekoj našoj priči. Rad hakirane kosilice u mini vozilo na daljinski upravljač pod imenom MRP-015.1 #Jazavac našeg člana Ivice Zdelareca predstavljen je dva puta u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na našim izložbama, zatim na Maker Fairu u Ljubljani i Osijeku te na nizu međunarodnih konferencija. Prema tome, jazavac je uvijek bio nekako stalno tu, tražio se i sad se konačno našao na zasluženoj poziciji.

Ivica Zdelarec: MRP-015.1 #Jazavac, 2016.

Istražujući opcije za ime, prijedlozi koji su pali na mejling listi bili su: Lujo, Ori, Jazz, Jaz (uz neke varijacije Jazz-2000), Špula (Špula-2000), Razo i Cik-Cak.

(Da li iz prijedloga imena možete razlučiti tko je nerdy društvenjak, a tko hack geek?!)

Na glasanju, članovima smo dali mogućnost za odabir između imena Ori, Jazz i Jaz, kako bismo pojednostavili našem jazavcu život. Ori je premoćno pobijedio.

Europski jazavac, foto: Vincent van Zalinge (c) via Unsplash

E sad, da vam objasnimo od kuda Ori i zašto?

Deborah: Nakon što sam prošla na internetu sve postojeće generatore imena i cijelu listu SF i Fantasy imena, sat vremena vrtila sam pred sobom slova Radiona u potrazi za catchy imenom od maksimalno tri slova, a koje je i relativno lako za izgovoriti svima. Nakačila sam se na Ori iz više razloga, jedno je bila univerzalnost, lakoća, kulturološko značenje, rodna neutralnost i činjenica da su slova izvedena iz naziva organizacije. Istog trena u glavi su mi se počele vrtjeti potencijalne priče za strip, slikovnicu i animacije u kojima Oriju pridodajemo jazavicu Oru, potomke Ore i Oroa, rođaka Jazu s Velebita, Dalmatinske zagore ili Jahorine, bratića G.eorgia koji živi u New Yorku i dolazi s koferčićem za praznike i sl.

A sad još malo o imenu…

Ori ili Ory javlja se u nekoliko kultura u svijetu. Ori je u hebrejskoj kulturi rodno neutralno ime koje znači moje svjetlo. U talijanskoj kulturi Ori dolazi od muškog imena Orobello ili skraćeno Oro, što znači zlato iz latinske riječi aurum. U mađarskoj kulturi ime označuje osobu s jednog ili više mjesta, no veže se i uz mjesta pod nazivom Or. U japanskoj kulturi ime Ori je također rodno neutralno i ima osam Kanji varijacija u svojem značenju, trešnjin cvijet, kruška, šljiva, kristal, tkanina, nizanje, uzica, selo… U japanskom jeziku postoji kultura Kanjija koja je skup znakova koji potječu od kineskih znakova, a značenje imena mijenja se prema izboru Kanji znakova. Što su varijacije Kanjija brojnije, naziv je češći u Japanu. S druge strane, ime s vrlo malo varijacija u Kanjiju jedinstveno je i nepoznato Japancima. Lista Ori patuljaka u nordijskoj mitologiji i Tolkinovoj hobitskoj galaksiji prevelika je da bismo je tu mogli navoditi, pa se bacimo i dalje u kopanje po ‘ljudskoj kulturi’.

U afričkoj tradiciji i karipskim zemljama Ori pak zauzima visoko filozofično mjesto u tradiciji Yoruba naroda. Ori je kod Yoruba metafizički koncept, doslovno znači “glava”, a odnosi se na nečiju duhovnu intuiciju i sudbinu. To je reflektirajuća iskra ljudske svijesti ugrađena u ljudsku bit i stoga se često personificira kao Orisha sama po sebi. Religija Yoruba vjeruje da se ljudska bića mogu izliječiti i duhovno i fizički radeći s Orishama (duhovna bića Yoruba vjerovanja utemeljena u odnosu s prirodom i okolinom) kako bi postigla uravnotežen karakter – iwa-pele. Kada netko ima uravnotežen karakter, postiže se usklađenost sa svojim Ori ili božanskim ja. Također se vjeruje da se Ori obožava kao Orisha. Kad stvari ne idu kako treba, treba se konzultirati sa svojim Orijem. A da bi stvari bile ispravne, Orija bi trebalo smiriti. To je zato što se smatra da što god netko postane ili što god da se dogodi u nečijem životu, to je zato jer je Ori tako odredio, točnije tvoja intuicija.

Kao što vidite, dobro smo odabrali izborom jazavca (za kojeg su nas mnogi u čudu upozoravali da ima uglavnom negativnu konotaciju, što nas je privlačilo jer volimo autsajdere i under dog-ove) i njemu pripadajućem imenu.

Kada smo jazavca predali Mrvi u ruke, s njim smo razgovarali o tome, što ćemo sa simbolikom i kojeg će spola naš jazavac biti, želeći zadovoljiti sve strane. Duboko smo zapeli u labirintu političke korektnosti prema svima, iz kojeg nas je izvukao Mrva koji je sve presjekao i rekao nam: Ljudi, ne opterećujte se, jazavac je životinja. Svatko će odabrati što želi!

ORI by Miroslav Mrva

Zato vam želimo reći, naš jazavac Ori je tu, interpretirajte ga/ju/ih kako želite i kako vam odgovara, dok god je na dobroj, pozitivnoj i tolerantnoj strani života.

Za kraj, završili bi rečenicom našeg meštra dizajna Damira Prizmića Prizme: Ideja s maskotom je i bila da stvorimo sekundarni identitet koji nije krut poput loga, već da se to biće može interpretirat i pojavljivat u različitim formama ovisno o željama i senzibilitetima.

Toliko od nas!

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Radiona.org

Vezana vijest: https://radiona.org/jazavac-badger-radiona-maskota-mascot/