MBZ RAZGOVOR: Tehnologija i umjetnost: između optimizma i ludizma

Članica udruge Radiona – Deborah Hustić sudjeluje u razgovoru na temu tehnologije i umjetnosti u sklopu predprograma Muzičkog bijenala 2023. Razgovor će se odvijati u utorak, 11. travnja 2023. od 18:30 do 19:30 sati u KIC-u (Kulturno informativni centar) u Zagrebu.

Od Gutenbergova tiskarskog stroja preko elektroničkih glazbenih instrumenata pa do digitalnih računala, silnice tehnološkog razvoja utjecale su na povijest umjetnosti, a počesto i kumovale oblikovanju novih formi i izričaja. U suvremenom smislu, presjecište digitalnih tehnologija i kulture nametnulo se kao popularno istraživačko i performativno područje, posebice u eksperimentalnim miljeima. U ovom ćemo se razgovoru usredotočiti upravo na tu recentnu i sveprisutnu manifestaciju spoja tehnologije i umjetnosti. Trendove ćemo pritom razmotriti, kako kroz prizmu fenomenologije multimedije, naprednih instrumenata, „uradi sam“ pristupa i strojnog učenja, tako i kroz refleksiju u kojoj umjetnost postaje ogledalo tehnologije. Kakvi tehno-umjetnički oblici postoje danas? Izvire li iz njih dominantna estetika? Što nas čeka u budućnosti i gdje je u svemu tome Hrvatska? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor. 

Sudjeluju: Bojan Gagić, novomedijski umjetnik i tehnički direktor MBZ-a,  Deborah Hustić, novomedijska umjetnica i voditeljica Radione 

Voditelj razgovora: Antonio Pošćić, glazbeni kritičar i predavač na MUZA

(Izvor: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-tehnologija-i-umjetnost-izmedu-optimizma-i-ludizma)