Hacktory Lab Station 2 u Karlovcu

Ka-Matrix i Radiona.org pozivaju na program Hacktory Lab Station 2 u sklopu projekta ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ koje se održava u petak, 28. kolovoza od 16 do 20 sati u Urbanom parku HD u Karlovcu. ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ realizira se kao dio Clubture programa 2020.

Dizajn: Damir Prizmić (cc)

U slučaju lošeg vremena program će se održati na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu. Polaznike molimo da sa sobom ponesu maske, dok su sredstva za sterilizaciju osigurana od strane organizatora.

Projekt se bavi suvremenim urbanim i umjetničkim praksama u kontekstu znanosti građana kroz prizmu maker i hacker kulture.

Građanska znanost (eng. Citizen science) još se naziva i znanost zajednice, znanost grupe ili mnoštva, a obično se opisuje kao participacija javnosti. Stoga ovaj projekt prezentira na koji način su povezane suvremene urbane prakse, suvremena intermedijalna umjetnost, građanska znanost, DIY scena, tehnologija i priroda. Gradovi koje umrežavamo projektom povezuju se s pojedinim prirodnim elementima: Đakovo – urbani, ruralni i prirodni okoliš: flora i fauna, Karlovac – voda u urbanom okolišu te Zagreb – svjetlo u urbanom okolišu. Detaljnije o Hacktoryju ovdje: https://radiona.org/hacktory-hibridni-lab-putujucih-kurioziteta/

Letak za Hacktory Lab station 2 možete preuzeti ovdje

Kako je Karlovac već dugo godina član Clubture mreže program koji predstavljamo u gradu nijansiran je u smjeru intermedijalnih umjetničkih praksi u kombinaciji s okolišom Karlovca, a to su četiri rijeke.

RADIONICE:
Goran Mahovlić: Podvodna elektronika + IoT
Damir Prizmić: Mobili i kinetičke skulpture
Deborah Hustić: Radiona Theremin Postcard
Tomislav Mikić: Radiona DIY Synth

Podvodna elektronika + IoT
Na radionici će polaznici saznati što je sve potrebno za izradu DIY senzora koji će biti povezan tehnologijom pametnih gradova s postojećom infrastrukturom LoRaWan Gateway u gradu Karlovcu (https://www.thethingsnetwork.org/community/karlovac) . Nakon teorijskog dijela, svi će polaznici ići na jednu od rijeka u Karlovcu gdje će se eksperimentalnim putem  pokušati doći do rješenja za praćenje parametara rijeka (temperatura vode, brzina toka, vodostaj, razina kisika, čistoća vode, ph vrijednosti, …)

Mobili i kinetičke skulpture
Na radionici ‘Mobili i kinetičke skulpture’ polaznici će izrađivati kinetičke objekte inspirirane radovima umjetnika poput Alexandera Caldera, dizajnera Bruna Munarija i drugih. Traženjem optimalnog odnosa između elemenata – vodeći pritom računa o fizičkoj i vizualnoj ravnoteži – stvarat ćemo kinetičke strukture koje reagiraju već i na lagani povjetarac, kontinuirano mijenjajući formu.

Radiona Theremin Postcard
Teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom. Izumljen 1928. godine te je od tada strašno zanimljiv svim eksperimentatorima zvuka. Na ovoj radionici sudionici će naučiti kako napraviti DIY teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora, a radionica je prava prilika da sudionici s jako malo elektronskih komponenti ponesu kući svoju mini varijantu teremina u obliku razglednice.

Radiona DIY Synth
Radionin mini synth koji je osmislio Igor Brkić omogućuje polaznicima da naprave jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka. Također će naučiti kako i zašto synth radi sve što radi, zatim će savladati osnove elektronike, kako spojiti žice, lemiti, a na kraju će moći proizvesti nešto buke sa svojim mini sintesajzerom.

Tijekom trajanja programa građani će imati priliku vidjeti spontanu interaktivnu izložbu pod nazivom ‘Struje na sve strane’ dok će u večernjim satima biti organiziran AV performans Karlowacki Elektro Blues uz mogućnost kolektivnog jamminga. 

Ciljna publika u Karlovcu su građani mlađe i starije dobi koji nemaju predodžbu o mogućnostima kreativnog izražavanja tehnologijom. Mlađe generacije iz konzumerističkih razloga, a starije iz straha od tehnologije.

Program u Karlovcu želi povući paralelu između ‘sam svoj majstor’ kulture iz ne tako daleke prošlosti sa suvremenim praksama maker i hacker kulture.

Radionice su besplatne i polaznici nose kući svoje radove. Prijave za radionice pošaljite na adresu: kamatrix@gmail.com s napomenom na koju se radionicu prijavljujete.

Organizatori: 
Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture
KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj
ARLA – udruga za promicanje urbane

Realizirano kroz mrežu Clubture u sklopu programa “Clubture-HR 2020.”

Financijski podržali Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja