Radiona @ Sajam 3N – Napusti normalne naprave

Radiona.org sudjeluje u edukativnom dijelu Sajma 3N – Napusti normalne naprave koji se održava 4. i 5. rujna od 17 do 21 sat na otvorenom ispred dvorane Palach (Rijeka). Paula Bučar vodi radionicu Elektro-diorama, a Deborah Hustić radionicu Svjetleći štapovi – LED grafiti. Obje radionice namjenjene su djeci. Sajam 3N odvija se kao dio programskog pravca Dopolavoro u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima.

Sajam organiziramo s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

Radionica Elektro-diorama:
Na radionici će polaznici izrađvati svjetlosne objekte i diorame koje će osvijetliti LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru. Diorame će izrađivati od papira prema dizajnu polaznika.

Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova.
NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

Radionica Svjetleći štapovi – LED grafiti
Radionica Svjetleći štapovi bavi se izradom – kao što i sam naziv kaže – štapova koji svijetle u mraku, s kojima se mogu raditi fora fotografije LED grafita i svjetlosnih objekata. Polaznici će kroz igru savladati osnove elektronike i po završetku radionice napraviti galeriju fotografija svojih LED grafita.
NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

VAŽNO!
Roditelje i djecu molimo da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana od strane organizatora.

(Izvor: Drugo more)