Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta

Radiona- Zagreb Makerspace, ARLA – udruga za promicanje urbane kulture i Ka-Matrix udruga za društveni razvoj pozivaju vas na prvo javno događanje Hacktory Lab Station 1 u sklopu projekta  ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ koje se održava u ponedjeljak, 3. kolovoza u Strossmayerovom parku u Đakovu od 16 do 21 sat, dok se se nastavni dio aktivnosti odvija online. ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ realizira se kao dio Clubture programa 2020.

Dizajn: Damir Prizmić

Projekt se bavi suvremenim urbanim i umjetničkim praksama u kontekstu znanosti građana kroz prizmu maker i hacker kulture.

Građanska znanost (eng. Citizen science) još se naziva i znanost zajednice, znanost grupe ili mnoštva, a obično se opisuje kao participacija javnosti. Stoga ovaj projekt prezentira na koji način su povezane suvremene urbane prakse, suvremena intermedijalna umjetnost, građanska znanost, DIY scena, tehnologija i priroda. Gradovi koje umrežavamo projektom povezuju se s pojedinim prirodnim elementima: Đakovo – urbani, ruralni i prirodni okoliš: flora i fauna, Karlovac – voda u urbanom okolišu te Zagreb – svjetlo u urbanom okolišu.

Kroz projekt građani će vidjeti kako je moguće sve te elemente povezati tehnologijom pametnih gradova (eng. smart city) i IoT (eng. Internet of Things) uređajima. Radionice su koncipirane modularno, funkcioniraju zasebno, ali se grade u jednu zajedničku programsku cjelinu i priču koju o/i svakom gradu želimo ispričati. Izložbenim i audio dijelom želimo dodati nove participativne elemente u program, kako bi građani Đakova i Karlovca imali plastičniju sliku što sam pojam hibridne umjetnosti zapravo znači.

Radiona.org u deset je godina djelovanja ostvarila niz projekata koji su gostovali na umjetnički relevantnim festivalima u Hrvatskoj, regiji i inozemstvu, dok je lab s druge strane prepoznat u domaćem i regionalnom kontekstu alternativne urbane kulture. Svi programi bave se intermedijalnim i hibridnim umjetnostima, programski i praktično povezujući interdisciplinarnost, edukaciju, javni prostor, participativnost, inkluzivnost, open source, DIY (do-it-your-self), DIWO (do-it-with-others), DITO (do-it-together). Ovim projektom lab želi  ‘ubaciti’ Đakovo na kartu urbanih gradova i omogućiti građanima grada pristup suvremenim kreativnim i tehnološkim praksama.
radiona.org

ARLA – udruga za promicanje urbane kulture (osnovana nastavno na nekadašnju Udrugu za mlade u Đakovu) u anonimnosti svoje regije i grada djeluje na velikom entuzijazmu lokalnih urbanih građana organizirajući koncerte, predavanja, street art festival, permakulturna događanja, predstave suvremenog cirkusa, glazbene performanse, promocije proze i poezije, događanja u javnim prostorima – urbani piknici, oslikavanje murala i dr. U 2020. godini udruga je ostvarila iznimne rezultate na Clubture natječaju s nizom partnerskih projekata te time upisala Đakovo na mapu novomedijskih i intergeneracijskih događanja u Slavoniji.
https://www.facebook.com/udrugaarla/

Udruga Ka-Matrix kao jedna od najstarijih članica Clubture mreže donosi u partnerstvo veliko iskustvo u programiranju suvremenih urbanih praksi, koje su često na margini društva u manjim gradskim sredinama. Za KA-Matrix može se reći da pripada ‘dinosaurskim’ organizacijama civilne kulture u Republici Hrvatskoj osiguravajući za građane Karlovca i puno šire suvremene prakse i programe u kulturi već dugi niz godina.
http://ka-matrix.hr/

Deplijan projekta (PDF) možete preuzeti ovdje

Trajanje programa: 16:00 – 21:00

RADIONICE:
Paula Bučar: Elektro-Diorama
Deborah Hustić: Wearable Tech + Đakooovooo vez
Goran Mahovlić: LoRaWan – IoA – Internet of Animals
Damir Prizmić: OpenStreet Map – mapiranje grada

Dodatni program:
Electro Djakowo Road izložba i community sound performans

Opis programa:
Paula Bučar: Elektro-diorama
Na radionici će polaznici izrađvati svjetlosne objekte i diorame koje će osvijetliti LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru. Diorame će izrađivati od papira prema dizajnu polaznika. Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova.
NAPOMENA: Polaznici nose kući radove.

Deborah Hustić: Wearable Tech + Đakooovooo vez
Bavi se mekim strujnim krugom, upotrebom konca koji provodi struju i stvaranje mekih prekidača struje od tekstila. Polaznici radionice izrađivat će različite nosive objekte (wearables) i savladavati pri tome osnove strujnog kruga. Konac koji provodi struju je lako periv, tako da polaznici sa sobom mogu donijeti neki svoj odjevni predmet, vez ili komad nakita na koji će ušiti svoj strujni krug te zatim ukrasiti novim materijalima u stilu đakovačkih tradicijskih vezova, ali na način na koji bi to napravili u 21. stoljeću.
NAPOMENA: Polaznici nose kući radove.

Goran Mahovlić: LoRaWan – IoA – Internet of Animals
Radionica LoRaWan – IoA – Internet of Animals bavi se LoraWan smart city tehnologijama koje će za ovu priliku biti privremeno postavljene tako da sakupljaju podatke vezane uz konje lipicance. Što je smart city tehnologija i zašto te kako ju koristiti sa životinjama? Zamislimo mrežu jeftinih, umreženih i neovisnih točaka-senzora koji konturirano mjere kvalitetu zraka, zvučnog zagađenja, kretanje životinja i insekata, jednostavno rečeno prate floru i faunu šumu, a rezultate tih mjerenja u stvarnom vremenu objavljuju u formi otvorenih podataka (Open data). Na osnovu njih mogu se realizirati vizualizacije podataka, analize, planovi te sustavi neovisne kontrole i alarmiranja. Ista stvar može se napraviti i s bilo kojom drugom mjerljivom vrijednosti, npr. kvaliteta vode ili vodostaj, neovisno o prostornoj dislociranosti i nedostupnosti klasične infrastrukture. Radionica će se sastojati od dva dijela, u prvom dijelu polaznici će savladati teoretski smart city tehnologije.U drugom dijelu će sa voditeljem postaviti jedan DIY LoRa gateway i testirati pokrivenost terena LoRa GPS uređajem.

Damir Prizmić: Mapiranje Đakova 
Uključite se u mapathon – kolaborativno mapiranje na kojem će se polaznici upoznati s osnovama digitalne kartografije i rada u OpenStreetMap-u. OpenStreetMap je otvorena baza prostornih podataka koja  se koristi u pozadini brojnih aplikacija (npr. za navigaciju) i omogućava slobodno korištenje mapa i podataka bez ugrožavanja privatnosti, naplate korištenja ili drugih ograničenja. Ako vas privlači poboljšavanje lokalnih mapa korištenjem znanja i terenskog istraživanja (na čemu će u ovom slučaju biti fokus); mapiranje “na daljinu” s ciljem pomoći humanitarnim projektima; ili individualni istraživački ili umjetnički projekti – na radionici ćete pronaći putokaze. Polaznike koji žele aktivnije sudjelovati, molimo da ponesu smartphone ili računalo, te da otvore korisnički račun na https://www.openstreetmap.org

Electro Djakowo Road AV izložba i community performans kojem će građani moći vidjeti DIY elektroničke glazbene instrumente poput sintisajzera, zvučnih kutija domaćih i inozemnih umjetnika i autora te sami probati svirati instrumente. Program cilja na mlađu populaciju urbanog usmjerenja koja nije upoznata s mogućnostima DIY kulture u kontekstu tehnologije te želi ukazati na vrijednosti lokalne sredine koja se može sagledavati i iz drugačijih vizura i perspektiva.

Organizatori: 
Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture
ARLA – udruga za promicanje urbane
KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj

Partner: Grad Đakovo
Sponzor: OneCore

Realizirano kroz mrežu Clubture u sklopu programa “Clubture-HR 2020.”

Financijski podržali Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja

One comment

Comments are closed.