Mask 2.0 – otvoreni laboratorij

Otvoreni laboratorij Mask 2.0 koji facilicitiraju Paula Bučar, Deborah Hustić i Layla Munitić održava se u subotu, 18. srpnja s početkom u 15 sati u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 (Knežija).

Origami maska (cc)

O radionici:
Radionica je zamišljena kao otvoreni laboratorij koji će se tijekom godine u nekim trenucima baviti konceptom maski, od recikliranja materijala, origamija i teselacija do korištenja odbačenih predmeta i stvaranja skulpturalnih objekata kao produžetaka tijela. Također će se obrađivati koncept minimalizma u odnosu na gomilanje predmeta i objekata. Polaznici će moći sašiti i standardnu masku od različitih materijala. Cilj radionice svakako nije stvaranje konkurencije malim obrtima koji se u ovom trenutku bave šivanjem i prodajom maski s ciljem održavanja svojih poslova i profesije, već istraživanjem koncepta maske u kontekstu DIY kulture, cirkularne ekonomije i odnosa prema okolišu te kulturnim aspektom maski kroz antropologiju, etnologiju i suvremene umjetničke prakse. Radionica je koncipirana kao otvoreni laboratorij za procese bez napora evocirajući pri tome tradicionalne oblike rukotvorstva i finu motoriku ruku. Zadatak na ovoj radionici će biti napraviti origami masku. Polaznici će printati masku i savijanjem doći do oblika koji žele, stvarajući pri tome potpuno funkcionalnu masku za početak, a kasnije kamo ih proces odvede…

Origami maska (cc)

O facilitatoricama
Paula Bučar diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (nastavnički odsjek, kiparstvo). Radi u POU Zaprešić, vodi Galeriju Razvid, likovne radionice i scenografiju ZKDM-a (Zaprešićko kazalište za djecu i mlade). Radioni se pridružuje prije nekoliko godina te od tada aktivno sudjeluje u sklopu programa laba i kao voditeljica radionica 3D olovkama za djecu.

Deborah Hustić – medijska umjetnica, edukatorica i voditeljica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona. Bavi se nosivom tehnologijom i zvukom te razvojem edukacije putem radionica podržavajući STEAM koncept. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave i performanse. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila i design thinkinga za djecu, mlade i odrasle.

Layla Munitić – Diplomirala Komunikologiju i filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu. Dugogodišnja članica Radione i benda MMessy Oscillators s kojima nastupa na nizu međunarodnih festivala poput Music Tech Fest u Ljubljani, Izlogu suvremenog zvuka i mnogim drugom. Bavi se fotografijom i organizacijom festivala (Revija studentskog filma u Zagrebu, Revija zelenog filma u Rijeci) te aktivno sudjeluje u građenju zajednica vezanih uz urbane vrtove i građansku participaciju u Rijeci i Zagrebu.

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com. do četvrtka, 16. srpnja točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Program je besplatan, no polaznike molimo da donesu materijale od kojih žele izraditi maske sa sobom. Podržavamo reciklažu materijala.

Maksimalan broj polaznika je 8 uz mogućnost podjele na dvije radionice u ovisnosti o situaciji s korona virusom Covid-19 u Republici Hrvatskoj.

Polaznike molimo da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana u Radioni.