Digitalni svjetionici – Osijek

Projekt »Digitalni svjetionici« nastavlja s drugim gradom i događanjem / hackathonom nizom radionica, nekonferencijom i performansom MMessy Oscillatorsa 2.0 koje će održati od 14. do 16. listopada u galeriji Inquiry Inc. organizacije Format C,  te prostorima Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i #labOS hacklaba – sekcije informatičkog kluba “Osijek”. Radionice su besplatne! Prijave na e-mail: valent@otvorenamreza.org

14379763_10154605034905283_3108760185738206102_o

Raspored:
Petak, 14. listopada,  21h na dalje, lokacija: #labOS
Adresa: Trg Jurja Križanića 1
WFCon unconference i predstavljanje programa, druženje…

Subota, 9 -12h,  Zajednica tehničke kulture i #labOS
Arduino + MAX MSP – voditelj: Gianfranco Mirizzi
– E-cirkus: elektronske dorade na performerskim alatima (Hoop, čunjevi, loptice…): Goran Mahovlić
– Radionica The Internet of Things + Otvorena mreža: Goran Mahovlić, Valent Turković

13-16h
– Radionica Design Ur Antenna: Damir Prizmić
– Arduino + MAX MSP: Gianfranco Mirizzi

20h, Galerija Inquiry Inc., organizacija Format C
Adresa: Adama Reisnera 137
MMessy Oscillators 2.0 – audio performans

Nedjelja, 10:30-11:30h
Format C – predstavljanje instrumenata MMessy Oscillatorsa 2.0 i audio sekcije Radione

MMessy Oscillators 2.0
Sviraju: Ana Horvat, Deborah Hustić, Layla Munitić
MMessy Oscillators 2.0 sviraju eksperimentalnu elektroničku i elektro-akustičnu glazbu koristeći cijeli niz DIY glazbenih instrumenata i zvučnih kutija poput teremina, sintisajzera, efekata, gitarskih pedala, piezoelektričnih senzora, multi-efekata,  circuit-bent igračaka, hakiranih gadgeta, kompjuterskog trasha, te ready-made sintisajzera, orgulja, kalimbi i sličnih instrumenata.

Opis radionica:
Radionica: Arduino + MAX MSP
Voditelj: Gianfranco Mirizzi
Na radionici polaznici će se upoznati s praktičnim primjerima korištenja raznih senzora u kombinaciji s Arduino mikrokontrolerom. Senzori dodira, udaljenosti, svjetlosti, pokreta, nagiba u kombinaciji sa servo motorima, LED diodama, kamerom, MAX MSP programom, solarnim uređajima i svime što vam padne na pamet.

Radionica E-cirkus: elektronske dorade na performerskim alatima
Voditelji: Marina Petrović, Goran Mahovlić
Na radionici polaznici će koristiti i izrađivati žonglerske igračke i alate s vlastitim uradi-sam elektronskim i tehničkim doradama. Da li ste ikada željeli naučiti kako izraditi svoj vlastiti hula-hop, poi-e, čunjeve, loptice i slične žonglerske aktivnosti? Kreativna radionica DIY (do-it-yourself) i DIWO (do-it-with-others) izrade cirkuskih i performerskih alata s hakerskom doradom, odnosno upotrebom ledica, lemilica, mikrokontrolera (Arduino) i sličnih alata. Kako napraviti svoju jedinstvenu žonglersku igračku i tako stvoriti šarene i svjetleće cirkuske alate koji se mogu i povezati ih pomoću senzora.

Radionica  The Internet of Things – Otvorena mreža
Voditelji: Goran Mahovlić i Valent Turković
Na radionici će polaznici naučiti kako napraviti svoj prijenosni bežični wireless router, tzv. samostalni digitalni “svjetionik” koji mogu postaviti bilo gdje u vanjskom ili unutrašnjem prostoru. Bežični uređaji za prijenos Internet mreže (router-i) postaviti će se na nekoliko lokacija, na router-e će se instalirati novi firmware Otvorene mreže te će se routeri tada povezati u organsku wifi mesh mrežu. Kako se dodaje veći broj routera tako se povečava površina koja je pokrivena wifi signalom. Čak i ako samo jedan router ima pristup internetu, svi ostali routeri i klijenti koji se na njega spajaju mogu dobiti pristup internetu. Na ovoj radionici oni će simulirati mrežu digitalnih svjetionika. Polaznici će na svaki od routera montirati 5 lasera koji će biti spojeni na arduino i usmjereni prema drugima. Pomoću posebne skripte na routerima, uređaja za kreiranje magle i lasera prikazati će se kako su povezani.

Radionica Design Ur Antenna
Voditelji: Damir Prizmić
Polaznici će dizajnirati i oslikavati wireless antene, routere, označavati hotspotove i druga privatna ili javna mjesta mrežnih aktivnosti. Oslanjajući se na estetiku street arta, polaznici će se upoznati s različitim produkcijskim tehnikama (boje, naljepnice, 3d print i sl.). Nasuprot uobičajenoj praksi skrivanja i kamuflaže antena i tehnologije općenito, cilj ove radionice je učiniti uređaje koji nam omogućavaju internet vezu i komunikaciju vidljivima – pretvarajući ih u estetske i informacijske objekte – ponovno ih vraćajući u naše vidno polje.

WFCon unconference – Pristup znanju (internetu), open source / open hardware, otvorena mreža, IoT, “zatvaranje” interneta (FCC i sl. zakoni i regulative), sigurnost, privatnost, STEAM edukacija, pametni satovi, sintisajzeri i DIY glazbeni instrumenti.

Nositelj projekta: Radiona.org (Zagreb)
Partneri: Drugo more (Rijeka), Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije – sekcija #labOS informatičkog kluba (Osijek)

Suradnici: Umjetnička organizacija »Format C«, Tehnički muzej »Nikola Tesla« u Zagrebu

Realizirano kroz mrežu Clubture u sklopu programa “Clubture-HR 2016.”
Financijski podržali Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja

Vezane vijesti:
https://radiona.org/digitalni-svjetionici-rijeka/
https://radiona.org/digitalni-svjetionici/

Save