Digitalni svjetionici – Rijeka

Projekt »Digitalni svjetionici« započinje s prvim događanjem / hackathonom nizom radionica i nekonferencijom koje će održati od 16. do 18. rujna u prostorima Filodrammatice i galeriji Drugo more u Rijeci. Radionice su besplatne! Prijave na e-mail: petra@drugo-more.hr

LETAK_DigitalniSvjetionici2

Radionica Lightpainting stick
Voditelj: Goran Mahovlić

Centralni bežični uređaji (router) odašilju signal u prostor jednako kao što svjetionici odašilju svijetlo. Mjerenjem i snimanjem bežičnog signala u prostoru možemo dobiti zanimljive fotografije. Ali postavlja se pitanje kako snimiti bežični signal, kada ga golim okom ne možemo vidjeti. To ćemo otkriti na radionici izrade bežičnog Lightpainting štapa za svjetlosne grafite i animaciju. Svaki polaznik će od materijala dobiti 1m LED RGB trake, štap, ESP8266 (mali bežični uređaj koji je svoju popularnost stekao vrlo pristupačnom cijenom i jednostavnošću izrade IoT uređaja) i bateriju za napajanje uređaja. Zajedno sa voditeljem radionice će programirati pixelstick da ovisno o jačini bežičnog signala upali određen broj LED dioda sa određenom bojom. Polaznici će zajedno postaviti jedan ili više rutera koji će simbolizirati svjetionike i koji će se koristiti u drugim radionicama. Kada padne mrak polaznici će “slikati” jačinu bežičnog signala koji se proširuje u prostor.
Web: https://github.com/RadionaOrg/Wireless_signal_painting

Radionica – Otvorena mreža
Voditelji: Goran Mahovlić i Valent Turković

Na radionici će polaznici naučiti kako napraviti svoj prijenosni bežični wireless router, tzv samostalni digitalni “svjetionik” koji mogu postaviti bilo gdje u vanjskom ili unutrašnjem prostoru. Bežični uređaji za prijenos Internet mreže (router-i) postaviti će se na nekoliko lokacija, na router-e će se instalirati novi firmware Otvorene mreže te će se ruteri tada povezati u organsku wifi mesh mrežu. Kako se dodaje veći broj routera tako se povečava površina koja je pokrivena wifi signalom. Čak i ako samo jedan ruter ima pristup internetu, svi ostali ruteri i klijenti koji se na njega spajaju mogu dobiti pristup internetu. Na ovoj radionici ruteri glumiti će mrežu digitalnih svjetionika. Polaznici će na svaki od rutera montirati 5 lasera koji će biti spojeni na arduino i usmjereni prema drugim ruterima. Pomoću posebne skripte na ruterima, uređaja za kreiranje magle i lasera prikazati će se kako su ruteri povezani…
Polaznici će od materijala dobiti imati na raspolaganju 6 Wifi routera.

Web: http://www.vibewifi.com/images/open-mesh2.png

Radionica OFF the Grid lab mobilnih wireless mreža
Voditelj: Goran Mahovlić i Valent Turković

Na radionici će se pokazati kako rade elektronički sklopovi i komponente te kako napraviti neovisno napajanu bežičnu mrežu. Kroz drugi dio radonice educirati ćemo polaznike kako dobiti uvid u stanje wireless mreža u svojoj okolini, tzv. wardriving. Vožnjom biciklima, automobilom ili šetnjom kroz neki prostor, mjesto, grad sakupiti ćemo podatke o bežičnim mrežama; koliko ih ima, jesi li zaštičene ili otvorene i to sve prikazati na karti uz analizu podataka.

Radionica Design Ur Antenna
Voditelji: Sanja Stojković & Damir Prizmić

Polaznici će dizajnirati i oslikavati wireless antene, routere, označavati hotspotove i druga privatna ili javna mjesta mrežnih aktivnosti. Oslanjajući se na estetiku street arta, polaznici će se upoznati s različitim produkcijskim tehnikama (boje, DIY naljepnice, 3d print i sl.). Naučit ćemo ponešto i DIY WiFI antenama. Nasuprot uobičajenoj praksi skrivanja i kamuflaže antena i tehnologije općenito, cilj ove radionice je učiniti uređaje koji nam omogućavaju internet vezu i komunikaciju vidljivima – pretvarajući ih u estetske i informacijske objekte – ponovno ih vraćajući u naše vidno polje.

Unconference ‘Digitalni svjetionici’

Teme: Pristup znanju (internetu), open source / open hardware, otvorena mreža, IoT, “zatvaranje” interneta (FCC i sl. zakoni i regulative), sigurnost, privatnost, STEAM edukacija… Predavači: članovi udruga Radiona.org, Drugo more, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije (sekcija #labOS informatičkog kluba).

Raspored

Petak, 16. rujna, 2016.
19:00

 • prezentacija Mashpoint/Otvorena mreža
 • prezentacije radionica
 • unconference

Subota, 17.rujna, 2016.
10:00 – 13:00

 • radionice (odvijaju se paralelno u istom prostoru):
  • Lightpainting stick
  • Otvorena mreza
  • OFF the grid lab mobilnih wireless mreza
  • Design Ur Antenna

15:00 – 18:00

 • nastavak radionica

Nedjelja, 18. rujna, 2016.
10:00 – 13:00

 • izložba i prezentacija rezultata radionica

Save

Save