Zvučne geometrije, br. 1: Otvorene strukture

Prva u seriji  izložbi »Zvučne geometrije – od analognog do digitalnog glazbenog instrumenta« pod nazivom »Otvorene strukture« otvara se u utorak, 6. lipnja s početkom u 20:30 sati u galeriji Miroslav Kraljević – GMK u Zagrebu.

Walk so silently that the bottoms of your feet become ears.
– Pauline Oliveros

Riječ je o projektu koji se sastoji od tri međunarodne izložbe pod zajedničkim nazivom »Zvučne geometrije – od analognog do digitalnog instrumenta«. Projekt je inspiriran radom kompozitorica i graditelja elektronskih glazbenih instrumenata kao što su Daphne Oram, Delia Derbyshire, Laurie Spiegel, Éliane Radigue, Pauline Oliveros, Léon Theremin, Robert Moog, Ray Wilson i mnogi drugi.

Intermedijalne i hibridne umjetnosti zbog interdisciplinarne uporabe tehnologije i uz svesrdnu potporu DIY (»uradi-sam«) i DIWO (»uradi-s-drugima«) zajednice u posljednjih nekoliko godina iz ropotarnice prošlosti izvlače zanemarene kompozitore, nikad do kraja priznate graditelje glazbenih instrumenata i inovatore iz vremena kada za njihove eksperimente nije bilo primjerenog razumijevanja ili interesa. Usto danas svjedočimo i maker kulturi te konceptu STEAM-a (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) koji sve više ulazi u fokus rasprava o važnosti edukacije i u rječnike subkultura nastalih kao posljedica digitalne (r)evolucije.

Novom serijom izložbi članovi Radionina laba uz gostujuće umjetnike i tehnologe predstavit će lucidno i inovativno sazdane glazbene instrumente, zvučne strojeve, prototipove, ready made instrumente, instalacije u prostoru i uređaje nastale u kućnoj radinosti – radove inspirirane izvedbama spomenutih autora. Cilj ove serije nije sublimirati povijesno viđenje jer radovi nastaju u vrlo različitim okolnostima, baš kao što su i autori redovito različitih profila i interesa. Vidljiva poveznica ovih radova i njihovih autora namjera je koja u autonomnosti rada i intimi anonimnosti kroz tehnologiju i promišljanje zvučnih komponenata stvara nova područja izražavanja.

Prva u nizu izložbi pod nazivom »Otvorene strukture« predstavit će pojedince koji u svojim garažama i podrumima samozatajno stvaraju nove uređaje, ponekad s vrlo skromnim troškovnicima, ne odustajući pritom od vlastite ingenioznosti i birajući poziciju stvaratelja s pravom na pogrešku i ponovni pokušaj.

Otvoreni posebnostima autora organizatori će pojedinim radovima omogućiti da funkcioniraju kao otvoreni laboratorij, što znači da će izlagači tijekom izložbe nadograđivati radove u skladu sa specifičnostima svojeg procesa rada.

Kroz interaktivne uređaje, robotičke zvučne objekte, meke tekstilne elektronske sklopove, DIY MIDI protokole, audio i prostorne instalacije, hakirane antikvitetne elektroničke uređaje, mašine biljke, neuobičajene DIY glazbene instrumente i zvučne kutije Radiona predstavlja nove radove reinterpretirajući radove svojih prethodnika u skladu s potrebama novog doba.

Radiona: Zvucne-geometrije – Otvorene strukture deplijan

Izlažu: Constanza Piña (Čile), Jeffrey Roe (Irska), Igor Brkić, Mario Pavlić, Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Irena Krčelić, Lucija Vežić, Ana, Horvat Marko Jovanović, Igor Petrović, Damir Prizmić (Hrvatska)

Kustosica: Deborah Hustić
Lektura: Vesna Zednik
Dizajn: Ana Labudović

Otvorenje izložbe: 6. lipnja u 20.30 sati
Izložba traje od 6. do 12. lipnja 2017.
Radno vrijeme:
Pon – Pet: 13 – 19h
Ned: zatvoreno
Pon: 13 – 19h

Glazbeni program:
»Elekktro Motel«, koncert eksperimentalne elektronike
Nastupaju: Igor Brkić, Micronia
Nedjelja, 11. lipnja, 2017. od 21 do 23 sata

Organizator: Radiona.org
Partner: GMK

Sponzori: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb

Save

Save

Save