Projekt ‘Svjetlo i voda’

Projekt ‘Svjetlo i voda’ inspiriran Nikolom Teslim i znanošću koji uključuje plesne umjetnike, kompozitore,  glazbenike, intermedijalne,  video i foto umjetnike, plesne kritičare i znanstvenike  pod vodstvom Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac uz partnerske organizacije Udruge za razvoj ‘uradi-sam’ kulturu –  Radiona (Zagreb) i Udruge za scenske umjetnosti Prostor Plus (Rijeka) započinje s radom 15. lipnja prvim događanjem – rezidencijalnim programom i programom za javnost u Karlovcu.  Projekt ‘Svjetlo i voda’ podržan je u sklopu mreže Clubture.

Novi rad multidisciplinarnog suvremenog projekta nastaje u kolaboraciji stručnjaka iz raznih disciplina. Rad projekta/predstave/instalacije inspiriran je idejama: svjetlosti, vode, energije i snage zapažanja. Tijelo i um kao i energija stavljaju se u centar propitkivanja i pronalazaka radnog kreativnog materijala. Inspiracija N. Teslom i njegovim životnim stilom koji je iznad svega osebujan, protkana multimedijalnim detaljima povezuje prošlost i budućnost ispričane u sadašnjosti. Čovjek budućnosti cijelog je života nošen snagom i inspiracijom vode i prirode. Njegovo nastojanje da um i tijelo dovede do savršenstva protkani simbolikom dviju konstanti koje ga cijeli život inspiriraju: svjetlo i voda, doživljeni pokretom, stavljaju tijelo u poziciju provoditelja energije i komunikacijski kanal bez prepreka.

Voda kao inspiracija Tesline misli, pogleda na svijet, energija i dijeljenje iste polaznice su svakog suradnika u istraživanju i kolaborativnom radu. Osebujnim karlovačkim lokacijama uz samu rijeku, pričama, istraživanjima i novim kolaboracijama ovaj projekt otvara nove vidove komunikacije suvremenog umjetničkog produkcijskog stvaralaštva s publikom, lokacijama stvaralaštva te svim sudionicima uključenim u rad.
Umjetnički i suradnički tim:
Kompozitorica-Ana Horvat,
Medijska umjetnica, kustosica- Deborah Hustić,
Ideja, koncept, koregrafija: Melita Spahić Bezjak,
Plesna suradnica- Maja Drobac,
Video i tehnologija- Majda Džanić Bogojević,
Scenski tehničar: Saša Bogojević,
Fotografija: Denis Stošić,
Multimedijalna umjetnica:Nives Sertić,
Suradnice za dokumentaciju projekta: Ivana Francišković Olrom, Ivana Slunjski, Nives Soldičić,
Razvoj zajednice: Marina Petrović.

Posebitost i čar istraživanja i rada na novom djelu jest inspiracija Teslinim životom; umjetnost u znanosti i umjetnost življenja a stvaralački rad za novu ideju okuplja poseban tim suradnika, umjetnika i stručnjaka. Sama predstava je i proces propitkivanja novih suradničkih i umjetničkih iskustava. Koncept projekta propitkuje slobodu tijela i uma povezanih prirodom, o snazi slobode pokreta kao jedinstvenim komunikacijskim kanalom lišenim svih prepreka. Na način kako je to Tesla doživljavao- naučite zapažati pojave u prirodi, ona vam daje odgovore na sva pitanja.

Save

Save