UKE: Recycled Art Dome (RAD) @ Tehnički muzej

Projekt Recycled Art Dome udruge UKE – Urbana kultura i edukacija održat će se od 21. do 25. svibnja u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Su-organizatori udruzi UKE u ovom su projektu Udruga za razvoj “uradi sam” kulture – Radiona (Zagreb) i Udruga POPUP (Osijek), te kao partner Tehnički muzej Zagreb.

RAD_3Foto: GentleJunk.co (cc)

Recycled Art Dome – RAD je socijalna skulptura koja koristi DIY principe, upcycling i recikliranje kako bi ukazala na mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energija u kombinaciji sa tehnološki zastarjelima instrumentima i napravama u umjetničke svrhe te kako bi se produbila svjesnost o količini tehnološkog otpada koje donosi današnja prekomjerna konzumacija tehnologije.

Mobile Art Dome – MAD je projekt koji stvara hibridno okruženje za eksperimentalnu umjetnost te transdisciplinarne strategije. Modularna geodezijska kupola stvara privremeni autonomni prostor, gdje se kroz lokalnu participaciju i suradnju istražuje i producira u sferi interakcije umjetnosti i znanosti.

Web: http://gentlejunk.net/ // http://www.uke.hr/

Radionice
Maja Kohek: Sjemenske bombice  – Food hacking
Vrijeme radionice: 21. svibnja, 15-17h
Mjesto: Recycled Art Dome, Tehnički muzej
Broj polaznika: 8

O radionici:
Sjemenske bombice (u originalu sjemenske kuglice) je tehnika uzgoja biljaka na otvorenom prostoru koja se vrlo brzo počela širiti kao tehnika gerila sadnje. Njen “otac” je Japanac Masanobu Fukuoka, inače pionir prirodnog uzgoja. Ta se tehnika širi svijetom vrlo brzo zahvaljujući gerilskom vrtlarenju čiji je cilj uređivanje zelenih površina premda nemate legalno pravo na to. Uglavnom se radi u javnim prostorima, dječjim parkovima, gredicama uz cestu koji su napušteni ili dulje vremena zanemarivani.

O voditeljici:
Maja Kohek
je po obrazovanju univ.dipl. kulturologinja i socijalna antropologinja. Njena zanimanja su usmjerena na istraživanje društvenih odnosa, odnosa prema prirodi, angažiranom društvu i suradničkim praksama. Djeluje u više nevladinim organizacijama u Hrvatski i Sloveniji koje djeluju na području umjetnosti, kulture, ekologije i društvenog razvoja. Također povremeno radi etnografski teren i antropološko istraživanje. Od 2012. godine aktivna je u udruzi Urbana Kultura i Edukacija te surađuje sa Krunom Joštom sa kojim su uspješno predstavili svoje radove na više suradničkih izložbi značajnije od kojih su ‘Izza Meja’ u galeriji Scheier, ‘Suradnički umjetnički laboratorij eksperimentalne digitalne umjetnosti’ u zgradi Zrinski u Čakovcu te Geek’s Garden u Zavodu K/6 u Ljubljani. Ko-kurirali su dvije izložbe uključujući izložbu suvremene umjetnosti o recikliranju, novim tehnologijama, otvorenim tehnologijama i softveru otvorenog koda te samoodrživosti nazvanu “Bricolabs” za vrijeme festivala Pixelache u Helsinkiju, Finska. Na zadnjem Multimedijalnom kampu u organizaciji udruge UKE, u Murskom Središću okupili su radni tim koji je sastavio geodezijsku kupolu te su uspješno vodili multimedijalni tim dionika za suradničke prakse i održali multimedijalno predstavljanje radova u geo-kupoli. Također su sudjelovali u dva zajednička performansa De(con)struction of Capitalism i De(con)struction of Conformism u Sloveniji i Hrvatskoj. Iza njih je bezbroj radionica koje se tiču ekologije, umjetnosti, društvenih znanosti, tehnologije i kreativnosti.

Maja Kohek, Danijela Zoroja, Kruno Jošt: Geek’s Garden, no.2. – recikliranje tehnološke opreme za uzgoj biljaka
Vrijeme radionice: od 23. svibnja, 14-16h
Mjesto: Recycled Art Dome, Tehnički muzej
Broj polaznika: 8

O radionici:
Proporcionalno brzim i velikim razvojem računalne industrije, razvija se i velika količina elektroničkog smeća koje nagrđuje i onečišćuje planetu. Kako se riješiti elektroničke opreme koja više nije u modi? Možda recikliranjem? Da! Na radionici polaznici će naučiti što i kako mogu napraviti sa starim kompjuterskim kućištem, tastaturom, CD-om, mišom.

Zelena reciklarna traži alternativne i kreativne pristupe obrađivanja rezultata tehnološkog doba i njegovih relikata u kontekstu samoobnovljivog razvoja. Zelena reciklarna je eko vrt za domaću uporabe i brine se o vitalnosti i zdravlju svakodnevne upotrebe novih tehnologija. Za recikliranje će se koristiti računalna kućišta, miševi, tipkovnice, kutije od cd-a, te bilo koja stara oprema.

O voditeljima:
Kruno Jošt
– medijski umjetnik i jedan od osnivača udruge UKE – Urbana kultura i edukacija. Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu na smjeru “Free Direction” te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i drži MFA u New Media Art.
Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hackiranje medija, performans, digitalnu umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima je njegov interes za proces rada, a ne u izradi krajnjeg djela te u ne-konvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i inicira, grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.

Danijela Zoroja, eko-aktivistica i ekonomistica po struci, već niz godina aktivno radi u sklopu uspješnog projekta socijalnog poduzetništva Humana Nova iz Čakovca pri kojoj je zadužena za koordinaciju reciklaže i prodavaonica, prethodno je radila sedam godina u trgovačkom poduzeću Merkur. Danijela Zoroja reciklira i prerađuje sve što joj padne u ruke, posebno ako je vezano uz ekološke i samoodržive teme.

Kruno Jošt & Maja Kohek: Predstavljanje Center for Creative Solutions Lika
Vrijeme predstavljanja: od 23. svibnja, 13:30-14:00h
Mjesto: Recycled Art Dome, Tehnički muzej
Broj polaznika: neograničen

Maja Kohek & Danijela Zoroja: Radionica gerilskog vrtlarenja
Vrijeme radionice: od 24. svibnja, 13-15h
Mjesto: Recycled Art Dome, Tehnički muzej
Broj polaznika: 8

O radionici:
Osušene kuglice sjemena koriste se kao metoda gerilskog vrtlarenja zbog jednostavnih i povoljnih ‘metoda primjene’. Na ovaj način možete jednostavno ‘pošumiti’ zelene površine u javnim prostorima dok ste ‘na putu’ u gradu. Ako ne postoji prikladno mjesto ili želite nešto drugo možete instalirati i  ‘viseći vrt zajednice’’ s pametnim vodenim sustavom koji napaja zasađene biljke. Stanovnici vaših gradova bit će oduševljeni. Probaj i ti!

Organizator: UKE (Varaždin)
Su-organizatori: Radiona.org (Zagreb) / POPUP (Osijek)
Partner: Tehnički muzej

Realizirano kroz mrežu Clubture u sklopu programa “Clubture-HR 2014.”
Financijski podržali Zaklada Kultura Nova,
Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb