Senzori pametnih gradova za floru i faunu

Radionica pod nazivom Senzori pametnih gradova za floru i faunu pod vodstvom Gorana Mahovlića održava se u četvrtak, 19. studenoga od 17:30 do 21:30 preko Zoom platforme.

Polaznici će na radionici naučiti osnove tehnologije pametnih gradova i senzora na primjeru LoRaWan mrežnog protokola. Što je smart city tehnologija i zašto te kako ju koristiti u radu s biljkama i životinjama putem interneta stvari – IoT? Zamislimo mrežu jeftinih, umreženih i neovisnih točaka-senzora koji konturirano mjere kvalitetu zraka, zvučnog zagađenja, vlažnost biljke, kretanje životinja i insekata, jednostavno rečeno prate floru i faunu, a rezultate tih mjerenja u stvarnom vremenu objavljuju u formi otvorenih podataka (Open data).

Na osnovu njih mogu se realizirati vizualizacije podataka, analize, planovi te sustavi neovisne kontrole i alarmiranja. Ista stvar može se napraviti i s bilo kojom drugom mjerljivom vrijednosti, npr. kvaliteta vode ili vodostaj, neovisno o prostornoj dislociranosti i nedostupnosti klasične infrastrukture. Radionica će se sastojati od dva dijela, u prvom dijelu polaznici će savladati teoretski smart city tehnologije i LoraWan mrežu u kombinaciji s raznim senzorima u primjeni prema zaštiti životinja te praćenju stanja biljaka, drveća i živih sistema. U drugom dijelu će s voditeljem proći kroz načine na koje je moguće analizirati podatke dobivene iz senzora i što napraviti s njima, kako pratiti stanje i na koji način to povezati različitim drugim tehnologijama.

Goran Mahovlić razvojni je inžinjer za tehnologije pametnih gradova i open source hardver projekte u domaćem i međunarodnom kontekstu. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona i PM FPGA projekta. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama te je voditelj i osnivač Radionine SmartZG pametne mreže. Član je projekta Otvorena Mreža koji se zalaže za dostupan i otvoren internet. Su-osnivač je start-upa Intergalaktik za open source projekte. Do sada predavao na nizu međunarodnih konferencija i sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com. do srijede 18. studenoga točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Radionica je besplatna.