Osnove video streaminga – od kamere do publike

Radionica Osnove video streaminga – od kamere do publike pod vodstvom Tomislava Tukše održava se u subotu, 14. studenoga od 16 do 20 sati u hibridnom formatu – online (Zoom) i u Radioninom labu.

Foto: Tomislav Tukša (cc)

Na radionici ‘Osnove video streaminga – od kamere do publike’ polaznici će dobiti uvid u teoretski i praktični dio video prijenosa.

Teoretski dio

Sudionici će se prvo upoznati sa osnovnom terminologijom i funkcioniranjem procesa prijenosa slike od kamere do gledatelja. Na jednostavan i laički razumljiv način objasnit ćemo termine poput: rezolucija, framerate, bitrate, artefakti kompresije, encoder, RTMP server, streaming key i još nekih drugih. Bit će riječi o vrstama kamera, softverskim i hardverskim video mikserima/switcherima, osnovama ozvučavanja odnosno vrstama mikrofona i kako ih spojiti na računalo.

Demonstracija
Kroz demonstraciju mogućnosti OBS (Open Broadcaster Software) programa koji je moguće koristiti na tri operativna sistema (Linux, MacOS,  Windows), polaznici će dobiti uvid u korisničko sučelje  te osnovne parametre programa. Također, u sklopu tog modela voditelj će izvesti demonstraciju jednostavnog streama preko OBS-a.

Praktični dio – Vježba
Polaznici trebaju pripremiti svoje računalo, a ukoliko imaju, i neki webcam i mikrofon. Sudionici će dobiti priliku spojiti različite kamere i mikrofone na računalo, instalirati OBS (besplatan softver za live streaming), složiti “scene” uključujući sliku u slici (picture-in-picture) i tekst preko slike, postaviti sve postavke i pokrenuti live stream na servisima poput Twitcha, Youtubea i Facebooka.

Kome je namijenjena radionica?
Radionici mogu prisustvovati svi bez ikakvog predznanja o videu ili live streamingu, a oni koji imaju već neko iskustvo će eventualno nadopuniti svoje znanje, saznati nešto novo.

 O voditelju:
Tomislav Tukša (1988.) diplomirani je logoped sa završenim trogodišnjim studijem pjevanja i modulom za ton majstora. Od vrtičke dobi bavi se rastavljanjem uređaja, a u osnovnoj školi počinje programirati i proučavati elektroniku kako bi mogao izrađivati svoje uređaje, osnivati web projekte, izrađivati zineove te interaktivne multimedijalne sadržaje. Paraelno s tech karijerom djeluje i kao pjevač te nastupa u zahtjevnim solističkim ulogama u operama, operetama i mjuziklima, od kojih vrijedi izdvojiti “Cosi fan tutte” W.A.Mozarta u HNK Zagreb te “Amelija ide na ples” u Maloj Sceni. Nije mu strano ni kopanje po AV hardverskim i softverskim alatima te 3D modeliranju. Kroz godine se sve ozbiljnije počeo baviti audio-video snimanjem, pa je tako snimao koncerte klasične glazbe (Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste i brojne druge), kazališne predstave i druge događaje, samostalno i u suradnji s drugim videografima/kinjama, u formi multi-cam TV produkcije, a nedavno se bacio i u live streaming. Svira ukulele za svoju dušu, živi s 4 biljke, ponekad nešto 3D printa i izrađuje za svoje potrebe.

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com. do četvrtka, 12. studenoga točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Radionica je besplatna.

One comment

Comments are closed.