Re-Making / Re-Mixing History #2 #3

Radionin projekt Re-Making / Re-Mixing History nastavlja se u Galeriji Miroslav Kraljević predstavljanjem dviju izložbi pod nazivom “Pulsiranje sputanih” (5-9. siječnja 2017.) i “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi” (10-14. siječnja 2017.). Prva izložba “Pulsiranje sputanih” otvara se 5. siječnja s početkom u 20 sati, dok se izložba “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi” otvara 10. siječnja s početkom u 20 sati.

Sve što je bilo genijalno u prošlosti bilo je ismijano, osuđeno, suzbijeno i potisnuto – samo kako bi se pojavilo još moćnije i iz borbe niknulo još pobjedonosnije.
Nikola Tesla

Dvije nove izložbe iz serije Re-Making / Re-Mixing History “Pulsiranje sputanih” i  “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi” kronološki obrnutim slijedom tematiziraju znanstvenike i inovatore od početka 19. stoljeća prema srednjem vijeku, sve do starog vijeka. Obje izložbe bave se radovima inovatora/znanstvenika čije ideje, zamisli ili rješenja nisu naišli na naročit odjek u vremenu u kojem su živjeli – jedni su bili ignorirani ili ismijani, drugima je bio zabranjen daljnji rad, a neki su protjerani iz svojih gradova i osramoćeni ili pred istom klikom zastrašene javnosti tragično pogubljeni.

Autori radova na izložbama iz serije Re-Making / Re-Mixing History sudjelovali su u zbivanjima s kraja i početka 21. stoljeća kad se razvoj pojedinih disciplina odvijao zaprepašćujuće brzo – razvoj društva na krilima industrijske revolucije, velika otkrića u medicini, biologiji, matematici, fizici… Početkom 21. stoljeća svjedočimo munjevitom razvoju novih tehnologija i materijala, često ne propitujući posljedice toga razvoja, kako iz etičke, tako i iz višeznačne perspektive ljudskih prava (koja karakteriziraju i industrijsku revoluciju), te nerijetko zanemarujući pitanje onečišćenja okoliša, autorstva, slobode dijeljenja informacija ili pitanje privatnosti.

Izložbe “Pulsiranje sputanih” i “Atomi, zvjezdane prašine i bitovi” predstavljaju artefakte kao fragmente novih čitanja “starih klasika” znanosti upotrebom novih tehnologija poput lasera, 3D printera, mikrokontrolera i senzora. Radovi nisu dokumentarnog karaktera niti autori izvode replike poznatih strojeva, već re-interpretiraju tadašnje ideja ispred svog vremena.

Ovdje se neminovno otvara pitanje: Što zapravo znači biti ispred svog vremena? Nije li to pozicija koja se suprotstavlja paradigmatskom zaostajanju sustava koji ne dozvoljava razvoj zbog straha od vlastite demistifikacije i dekonstrukcije? Nije li to neizvjesno propitivanje ugodnog i neugodnog, uobičajenog i neuobičajenog, izlazak iz „prokušanih“ i „dokazanih“ rutina?

Suprotno prošlim vremenima doba novih tehnologija potiče afirmativni razvoj i kompetitivnost, no bez etičkog odnosa prema budućnosti, osim imaginarnog turističkog leta u svemir, svekolikog konzumerizma i kulture must have „gadgetizma“.

Izlažu: Alenka Dmitrović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Damir Prizmić
Kustosica: Deborah Hustić
Dizajn: Ana Labudović
Lektura: Vesna Zednik

Radno vrijeme:
ponedjeljak – subota, 12-19 sati
nedjelja, 11-13 sati
petak, 6. veljače izložba je zatvorena

Organizator: Radiona.org
Partner: GMK

Podržali: Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb
Medijski pokrovitelj: Kulturpunkt

Letak (pdf)