Ralf Schreiber i solarna robotika u MM-u!

Koprodukcija između Upgrade! Zagreb projekta i I’MM_ Media laba Kulture promjene dovodi u Studentski centar njemačkog umjetnika minimalne solarne robotike Ralfa Schreibera. Tom će prigodom Schreiber održati zvučno-vizualni performans s članovima I’MM_ laba kao rezultat radionice ‘Elektronička stvorenja’, u nedjelju, 22. travnja, s početkom u 19:30 sati, u dvorani MM Studentskog centra u Zagrebu. Ulaz na performans slobodan!

Njemački medijski umjetnik i haker Ralf Screiber radi sa minimalnim elektroničkim sklopovima, solarnim panelima, motorima i zvučnicima. Njegov eksperimentalni i zaigrani rad generira meke zvukove i male pokrete. U centru njegovog djelovanja je višegodišnji projekt Žive čestice, autonomna audio-kinetička instalacija u uvijek novoj konstelaciji solarno pogonjenih, interaktivnih mini robot-modula. Diplomirao je na minsterskoj Umjetničkoj školi i nastavio školovanje na Akademiji za medijske umjetnosti u Koelnu. Izlagao je na brojnim izložbama u Njemačkoj i svijetu.

20.- 22. Travnja – radionica “Elektronička stvorenja”
(samovoljna, autonomna i analogna elektronika)

Ljudi su navikli da oživljuju svijet oko sebe i pripisuju atribute živih stvorenja na tehničke artefakte. Fascinantno je promatrati ili čak “komunicirati” sa “life like” uređajima. Najjednostavniji način za kreiranje i građenje takvih uređaja i robota je uporabom analognih oscilatorskih sklopova. Oscilacije mogu biti zadržane i kao rezultat toga, događaju se jednostavne interakcije i može se simulirati ponašanje jednostavnih neuronskih mreža.

Na ovoj radionici, polaznici mogu konstruirati različite jednostavne “life like” uređaje, koji će proizvesti male pokrete ili sitne i različite uzorke zvukova, koji podsjećaju na zvukove ptica i insekata. Polaznici će postati prisni sa posebnom estetikom visoko osjetljivih elektroničkih sklopova, koji zahtijevaju minimalnu pogonsku energiju.

dan 1 / petak 20. travnja
17 – 20 sati
uvod u osnovnu elektroniku, DIY otpornici, kapacitatori , pločice,  oscilatorski sklopovi, feedback sistemi, jednostavni nestabilni sintesajzer, jednostavni pjevajući solarni robot

dan 2 / subota 21. travnja
12 – 18 sati
uvod u samostalne strojeve, eksperimenti sa oscilatorskim sklopovima (jednostavno kretanje i ritam), jednostavni samostalni solarni robot

dan 3 / nedjelja 22. travnja
13 – 19 sati
mikro-uzorak generator sklop, kaotični ritam / beat stroj, “hodajuća mehanika”, složeniji hodajući robot

Sva mjesta za radionicu su trenutno popunjena!

Završna prezentacija rezultata radionice u vidu zvučno-vizualnog performansa održat će se u nedjelju 22. travnja, u 19,30 sati u dvorani MM, SC, Savska 25.
Ulaz slobodan!