I’MM_ Update! Gdje smo bili i što smo radili?

Nakon prošlogodišnjeg okupljanja DIY i DIWO (Do-It-Yourself / Do-It-With-Others) entuzijasta za elektroniku, hakiranje, intermedijske i novomedijske umjetnosti u likovnoj radionici SC-a i osnivanja I’MM_ Media laba, jesen i zima bili su vrlo uzbudljivi za članove hacklaba sudjelovanjem na popriličnom broju međunarodnih festivala i simpozija.

U samom hacklabu radilo se  punom parom i za vrijeme najdubljeg snijega. Tako su članovi laba u prvom work-in-progress projektu ‘Scanner 2 CNC Machine’ rastavili hrpu starih skenera i trenutno rade  na njihovoj prenamjeni u CNC mašinu, tj. laser cutter. Voditelj projekta, Davor Jadrijević Emard, radi cjelokupnu dokumentaciju projekta na I’MM_-ovoj wiki stranici: http://immmedialab.wikidot.com/old-scanner-to-3d-printer-upgrade

Tokom proljeća prezentirat ćemo još dosta elektroničkih čudesa i prenamjene bijele tehnike, kao i sound art sekciju s mnoštvo teremina, oscilatora i glazbenih kutija.

A sad malo o povijesti naših radionica i međunarodnim festivalskim sudjelovanjima i prezentacijama:
Otvorenje laba slavilo se listopadu, 2011. uz biohakersku radionicu ‘Hackteria DIY biolab’ pod vodstvom Dr. Marca Dusseillera o kojoj se još mjesecima pričalo po Zagrebu. Nakon toga uslijedio je prvi koprodukcijski projekt s Udrugom za interdisplinarna i interkulturalna istraživanja – UIII na radionici tekstilne umjetnosti Socialdress slovenske umjetnice Marije Mojce Pungerčar u Pogonu. Dali smo tehnički podršku u vidu posudbe šivaćih mašina i asistencije.

Članovi laba sredinom studenoga na poziv organizatora sudjeluju na Kiblixu i MFRU festivalu u Mariboru kroz participiranje na radionicama kinetičkog origamija FOLDME i  osnovama VVVV programa, te predstavljanjem laba na Workshopology simpoziju.

U studenome smo ugostili u dvorani MM i  meksičkog medijskog teoretičara Frana Ilicha na temu „Nano-makro ekonomija Diega de la Vege – kooperativizam, eksperimentalno financiranje i narativni mediji na internetu“ uz prezentaciju projekta Spacebank.

I’MM_ nije odmarao ni tokom prosinca aktivno sudjelujući u programu Velesajma kulture radionicom izrade glazbenog instrumenta teremin, uz voditelje Boruta Savskog, Luku Freliha, Robertinu Šebjanič (Ljudmila Media Lab), te podršku članova Teremidi Orchestra iz Ljubljane, Ide Hiršenfelder, Saše Spačal i Dare Pejića. Članovi hacklaba tom su prilikom predstavili rezultate svojih biohakerskih eksperimenata s bakterijama i biljkama, DIY mikroskopima u vidu mini izložbe / svjetlosne instalacije u svojoj radioni, održali dva koncerta s gostima iz Ljubljane, te dali značajan doprinos međunarodnom projektu Make A Forest svjetlosno-zvučnom instalacijom u dvorištu Teatra &TD.

Početkom 2012. godine članice laba bile su u posjeti kolegicama Miss Baltazar’s Lab-a u Beču tokom festivala Make Me Eclectic koji se po prvi puta održao u prostoru prestižnog Museum Quartier. Festivalski program nudio je cijeli niz kvalitetnih radionica rada s Arduino mikrokontrolerom, izradom solarnih ćelija, radom u Pd software-u i sl., namijenjenih ženama hakericama.

Odmah nakon festivala, krajem siječnja uslijedila je radionica ‘Osnove elektronike za wanna be hakere’ pod vodstvom Igora Brkića aka hyperglitcha, jedan od su-voditelja prošlogodišnje radionice ‘Artduino predstavlja Arduino’.

U ožujku I’MM_ ugošćuje Dereka Holzera s radionicom ‘Neandertalska elektronika: SoundBox’ koja je okupila vrlo interesantan dijapazon polaznika zainteresiranih za DIY sound art uređaje. Nakon radionice većina polaznika ostala je raditi u hacklabu čime se otvorila nova fronta kreativnog djelovanja, već spomenuti sound art.

U ožujku proslavili smo Dan žena gostovanjem na Eclectic Tech Carnivalu / Rdečim zorama u Ljubljani sudjelovanjem u programu prezentacija i na okruglom stolu na temu ‘Održivi obrazovni medijski laboratoriji za žene’. Ove godine dva su festivala ujedinila programe i radionice koje su tematizirale žene i tehnologiju.

Sredinom ožujka također smo prisustvovali na radionicama novo-osnovanog  festivala Resonate u Beogradu.

Kuda idemo?
U proljeće krećemo s novim koprodukcijskim projektom po prvi puta ugošćujući Upgrade! Zagreb s radionicom pod nazivom ‘Elektronička stvorenja’ njemačkog umjetnika Ralfa Schreibera, poznatog po kombiniranju minimalističke solarne robotike. Vidimo se!

Ovdje zavirite i provjerite atmosferu u našem labu:
– Flickr: http://www.flickr.com/groups/1780922@N24/pool/with/7081508225/
– Vimeo: http://vimeo.com/groups/86874/videos
– Facebook: http://www.facebook.com/pages/IMM_/212853258734971