DIY Arduino radionica u SC-u!

Radionica ‘DIY Arduino – Arduino from Scratch’ pod vodstvom znanstvenika i magistra fizike Davora Jadrijevića Emarda održat će se 26. i 27. svibnja u hacklabu Media laba I’MM_ (likovna radionica pored MM dvorane) pri Studentskom centru, u Zagrebu.

Arduino mikrokontroler osmišljen je 2005. godine, te se od tada njegova upotreba i popularnost nezaustavljivo šire diljem planete u krugovima intermedijskih i novomedijskih umjetnosti, interaktivnog dizajna, sound arta i sl., te posebice na sceni otvorenog koda i ‘uradi sam’ (DIY) zajednici.

Nakon prošlogodišnje uspješne radionice ‘Artduino vam predstavlja Arduino’ u MM-u, I’MM_ media lab Kulture promjene ponovno vam pruža priliku da zakoračite u svijet inovacije i tehnologije pogonjene Arduinom, te naučite kako sami izraditi svoj mikrokontroler.

Vrijeme: 26. i 27. svibanj, 2012.
Raspored: subota – 12-18 sati; nedjelja – 13-19 sati, mini prezentacija u 19 sati u I’MM_ hacklabu
Mjesto: I’MM_ hacklab (likovna radionica pored dvorane MM), Savska 25, Zagreb
Organizator: Kultura promjene
Kotizacija: 150kn članovi I’MM_ laba, učenici, srednjoškolci, studenti / 200kn ostali
Broj polaznika: 12 max
Polaznicima će biti osiguran materijal za rad, te u cijenu kotizacije ulazi DIY Arduino kit koji mogu uzeti sa sobom po završetku radionice.

Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, DIY entuzijasti, ljudi svih dobi spremni na učenje

O radionici:
Na radionici će biti pokazano kako se od minimum dijelova (nekoliko otpornika i dioda) na protoboardu može napraviti vlastita platforma za programiranje AVR mikrokontrolera u programskom jeziku C preko USB porta na PC računalu. Koristit će se hardverski i softverski hack-eraj koji u bootloaderu formira USB port na malom AVR atmega8 kontroleru koji inače uopće nema USB port. Jednostavnim rječnikom rečeno, naučit ćete kako napraviti svoj Arduino i kako isti primijeniti u radu s umjetničkim instalacijama i sličnim tech igračkama.

O voditelju:
Davor Jadrijević Emard, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe.

Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput: 26th Chaos Communication Congress (26C3), Berlin (http://vimeo.com/8469353);  PechaKucha Night Zagreb vol. 6; Eurocon / Sferakon, Zagreb; Istrakon, Pazin; Liburnicon, Opatija, itd.

Prijave za sudjelovanje primaju se do 24.05.2012. u ponoć, na e-mail: imm.medialab@gmail.com, s naznakom: Prijava za DIY Arduino radionicu. Polaznici se mole da napišu o sebi nekoliko rečenica i zašto žele sudjelovati na radionici.

I’MM_ je novo-osnovani Media lab u Zagrebu kao dio programa Kulture promjene pri SC-u // smješten je u likovnoj radionici unutar kompleksa kultne MM dvorane // nastaje kao rezultat uspješne radionice ‘Artduino predstavlja Arduino’.

I’MM_ se sastoji od tri platforme: a) hacklab – radiona, b) otvorene vikend radionice s domaćim i internacionalnim instruktorima / hakerima / umjetnicima, c) media lab (teorija i kustoske prakse, predavanja međunarodnih predavača u području novih medija)