Radionica Žestoke elektroničke naprave

Radionica pod nazivom ‘Žestoke elektroničke naprave – Hardware lab, br. 2’ Gorana Mahovlića održat će se 8. i 9. studenoga od 14 do 20 sati u galeriji G-MK u sklopu Radioninog godišnjeg edukativnog programa. Zbog velikog interesa i upita nakon proljetne Mahovlićeve radionice ‘Hard-ware lab’ odlučili smo organizirati radionicu slične teme, kojom će svi zainteresirani dobiti uvid u open source hardware.

hardware-lab2

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com do 6. studenoga točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 14.

Ciljana publika su učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija. Kotizacija je za članove Radione, nezaposlene, učenike, studente i umirovljenike besplatna, a za zaposlene iznosi 100 kuna.

Radionica je namijenjena svima koje zanima pojam open source hardwera i kako ga koristiti kako u umjetničkim i znanstvenim projektima, tako i u svakodnevnom životu uz DIY elektroničke kućne eksperimente.

Na radionicu će polaznici moći donijeti svoje uređaje koje žele hakirati dječje igračke (pogotovo ako rade na daljinski), radio prijemnike, GPS prijamnike, LCD monitore iz odbačenih uređaja, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, mikrokontrolere, kamere, igrače konzole, dijelove računala, uređaje koji na sebi imaju senzore – mjerenje temperature tlaka, alkohola, visine…), od njih stvoriti nove i još luđe kreativne naprave te, ukoliko žele, povezati ih uz pomoć senzora, Arduino mikrokontrolera, Raspberry Pi mini računala i sl.

Polaznicima će biti na raspolaganju korištenje sljedeće opreme: multimetar, osciloskop, logički analizator, PICKIT3, USBASP, USBISP, Arduino (kao I2C , UART, LCD sniffer), Raspberry Pi, GQ-4X Willem programator…

Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera.

Član je Udruge za razvoj „uradi-sam“ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici, angažiran i kao tehnički voditelj grupe za restauriranje i elektronički makeover Dr. Böhm Professional 2000 orgulja. Jedan je od pokretača portala Lemilica.com za koji i sam piše: http://www.lemilica.com/author/goran/

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684, poziv na broj HR99
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘Hardware lab, br.2)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice