Radionica za mlade i nezaposlene, br. 1: Što je STEAM i kako razviti svoju projektnu ideju do finalnog produkta

Pozivamo mlade i nezaposlene od 15 do 29 godina na radionicu „Što je STEAM i kako razviti svoju projektnu ideju od prototipa do finalnog produkta” koja će se održati u petak, 20. siječnja 2023. od 13:00 do 16:30 sati u Radioni.

Photo by Med Badr Chemmaoui on Unsplash

Radionica „Što je STEAM i kako razviti svoju projektnu ideju od prototipa do finalnog produkta” sastoji se od dva modula:
1) Što je STEAM, a što bi bile STEAM vještine te u kakvim su odnosima tehnologija i kreativnost.
2) Osnove elektronike za neelektroničare.

U prvom dijelu radionice prolazimo kroz pregled STEAM vještina i načina na koristimo različita znanja iz područja tehnologije, umjetnosti, matematike, znanosti, inženjerstva zajedno s kreativnošću i maker kulturom. Također, objasnit ćemo polaznicima zašto se ne trebaju bojati pojma kreativnost i kako ga mogu koristiti kod osmišljavanja prozvoda ili projekata. Kakve veze imaju kreativnost i 3D printeri te ima li sve to veze s dobivanjem posla ili traženjem svojeg mjesta u moru novih zanimanja, hobija ili smisla života. Radionica se temelji na design thinking-u, sistemskim inovacijama, gamifikaciji te alatima koji se koriste pri radu na dizajnu korisničkog sučelja (UX design), stoga je koncipirana izrazito praktično i kroz stalni rad na opuštenim i izazovnim zadacima.

Photo by Randall Bruder on Unsplash

U drugom dijelu radionice bavimo se jednostavnim strujnim krugovima i praksom kojoj je cilj demistificirati elektroniku, razviti razumijevanje za tehnologiju, razbiti zablude oko rada s istom te ohrabriti polaznike za „čeprkanje po elektronici” i razvijanje svojih projekata.

Cilj je radionice potaknuti polaznike na istraživanje, učenje temeljem pokušaja i pogreške te učenje kroz rad.

Radionica je besplatna, namijenjena je mladim i nezaposlenim osobama od 15 do 29 godina.
Prijaviti se možete preko poveznice: https://forms.gle/j7fc1qyeTn6NiM1H7
do četvrtka, 19. siječnja 2023. u ponoć.
Za radionicu nije potrebno nikakvo predznanje.

O voditeljici radionice:
Deborah Hustić – edukatorica, PM i kreativna direktorica Radione – Zagreb Makerspace-a. Bavi se nosivom tehnologijom (Textil{e}tronics.org) i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri) te razvojem edukacije provodeći STEAM koncept. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti te interdisciplinarnih inovativnih praksi. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila, design thinkinga, sistemskih inovacija i gamifikacijskih metoda za djecu, mlade i odrasle. Sudjeluje u nizu međunarodnih i domaćih projekata i odbora vezanih uz razvoj kreativne edukacije, socijalne inkluzije, građenja zajednica, osnivanja kreativnih prostora, koheziju mladih, građansku znanost te povezivanju IT sektora s GLAM sektorom.
https://linktr.ee/deborahhustic

Radionica je dio projekta „Mladi mogu sve – Povjerenjem do posla“ predstavlja inovativan pristup za uključivanje neaktivnih NEETovaca na tržište rada. NEET osobe smatraju se mladi u dobi od 15 do 29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i pri tome nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj projekta je pilotirati pristup aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih NEET osoba na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, u skladu s ciljevima razvoja Urbane aglomeracije Zagreba.

Projektom koordinira Institut za razvoj tržišta rada.
Partneri: Agronomska škola Zagreb, Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Društvo za psihološku pomoć, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Mreža udruga Zagor, Grad Zagreb, Zagorska razvojna agencija, Udruga za razvoj „uradi sam“ kulture – Radiona, Učilište za poslovno upravljanje, Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje, Zdravstveno učilište Medical – Ustanova za obrazovanje odraslih, Sportsko učilište PESG, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zagreb.
Detaljnije: https://irtr.hr/HR/About/Work/

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda / Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu.
Isključenje odgovornosti: „Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruga za razvoj ‘uradi-sam kulture – Radiona – Institut za razvoj tržišta rada’.