Radionica ‘WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja’

Radionica ‘WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja’ koju će voditi Željko Blaće održava se u utorak, 13. i četvrtak, 15. travnja, 2021. od 17:00 do 20:00 sati preko Zoom platforme. 

Radionica je namijenjena prvenstveno osobama koje aktivno koriste Wikipediju za pretraživanje, informiranje i/ili rade sa arhivama, dokumentacijom, mapiranjem ili dijeljenjem znanja, te žele koristiti otvorene alate i sadržaje u svom hobističkom ili profesionalnom radu sa digitalnim medijima. 

Opis:
Radionica ‘WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja’ kreće se unutar aksi praksa i teorija, sadržaji i tehnologija, koncepti i metode globalnog sustava i (trans) lokalnih suradničkih odnosa.

U prvom dijelu polaznici će dobiti pregled razvoja Wikipedije i sestrinskih Wikimedija projekata, te uvid u praktična znanja vezana uz načine na koje je moguće koristiti Wikipediju kroz pretraživanje i dorađivanje sadržaja. Nakon toga zavirit ćemo pod haubu Wikipedije i pokušati je razumjeti kao kompleksniji sustav međuodnosa te na koji način je suradnički organizirana, sadržajno strukturirana i tehnički razvijana-održavana. 

Stvaranja Wikipedija sadržaja nije uvijek intuitivan proces već uključuje informiranje, stjecanje i savladavanje vještina, rada na koncezusu tijekom uređivanja, ali nerijetko i koordinacije oko pripreme i obrađivanja materijala (smislenost, relevantnost i prava oko korištenja sadržaja) kako bi došli do poželjnih rezultata u obliku kvalitetnih enciklopedijskih jedinica. Pogledat ćemo na koji način postaviti podatke, tekstualne i medijske sadržaje te kako pristupiti selekciji: enciklopedijski i arhivistički, te gdje je moguć i koliki autorski pristup. 

Drugi dio radionice bavi se temom anticipiranja, percepcije, stigmi i etiketa (ne)znanja i amaterizma koje je Wikipedijinoj zajednici nerijetko pripisivana s jedne strane te uviđanja važnosti razvoja Wiki(medijske) kulture i open source zajednice koje su već odavno prestale biti subkulture s druge strane. U ovom modulu bavit ćemo se i sadržajima, procjepima i paradoksima unutar Wiki zajednice, osobito u kontekstu pojave rodnih razlika (eng. gender gap), te kultoroloških i jezičnih specifičnosti. 

U trećem dijelu radionice bavit ćemo se tehnološkim konceptima i online servisima, Wiki konceptom prije i poslije Wikimedije te njenim sestrinskim projektima. Tehnološki gledano, MediaWiki software i njegovi prethodnici te derivati, bavili su se najvećoj mjeri konceptima vezanim uz ideje ekstremnog programiranja, mapiranja koncepata (inspirirani sa Xanadu i kasnije semantičkim webom), dok je sada veći naglasak stavljen na održivost, skalabilnost i redundantnost infrastrukture (prevođenje, farme i stabilnost veliki instanci) te raznoline specijalističke sadržajne uporabe (Wikibase instance za lokalnu ili čak offline uporabu).

NAPOMENA: Za sudjelovanje nije neophodno prethodno iskustvo ili posebno tehničko znanje, ali je dobro imati već otvoren Wikipedija suradnički račun (ne morate koristiti puno ime i prezime, čak ni e-mail) idealno bar 5 dana prije početka radionice. 

O voditelju: 
Željko Blaće – umjetnik, aktivist, istraživač i kulturni radnik aktivan u zagovaranju otvorenih, dijeljenih i slobodnih digitalnih resursa. Bavi se također tenzijama procesa i sustava normalizacije i queer iskustava diskriminacije i emancipacije, u različitim kontekstima od novih tehnologija, medija, kulture i umjetnosti, do polja edukacije, sporta i društvenih inovacija.   

Suosnivač je Multimedijalnog instituta, kluba MaMa i supokretač queer sportske zajednice u Hrvatskoj. Studirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu, te kao istraživač radio na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu i Kraljevskoj Akademiji u Haagu (Nizozemska). Kao stipendist u New Yorku (TheTHING), Berlinu (Transmediale), Karlsruhe (ZKM – Zentrum für Kunst und Medien) i Stuttgart (Akademie Solitude).

Od 2020. u sklopu medijsko-edukacijskih djelatnosti Gradske knjižnice Rijeka prvi je Wikimedijalac u rezidenciji (i u Hrvatskoj). Djeluje između više gradova, no najčešće ga možete pronaći online. Izlagao je, producirao, publicirao, kurirao, uređivao, žirirao, organizirao i educirao, no najviše se raduje informiranju, inspiriranju i osnaživanju ranjivih pojedinaca i solidariziranju zajednica. 

Probrani linkovi:
Kulturpunkt.hr: https://www.kulturpunkt.hr/content/povezivanje-iskustava-i-dijeljenje-znanja
Gradska knjižnica Rijeka: https://gkr.hr/Magazin/Teme/Wikipedijinih-prvih-20-iliti-zasto-participativnost-i-otvorenost-znanja-sada-imaju-jos-vise-smisla

Prijavite se do nedjelje, 11. travnja 2021. točno u ponoć preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/4nEWobaKxzHiCurQ9

Radionica je besplatna.
Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com