Radionica vizualne glazbe – upravljanje laserskim i vektorskim monitorima putem zvuka

Radionica „Vizualna glazba – upravljanje laserskim i vektorskim monitorima putem zvuka” talijanskog znanstvenika i umjetnika Alberta Novella održava se u srijedu, 11. svibnja 2022. od 17 do 20 sati i četvrtak, 12. svibnja 2022. od 14 do 17 sati u Radioninom labu na Knežiji. Radionica je suradnički projekt između Radione i Umjetničke organizacije Osciloskop iz Zagreba koja provodi međunarodni VectorHack Festival.

Foto: Alberto Novello (c)


O radionici: 
U posljednjih nekoliko godina, vjerojatno kao posljedica obnovljenog interesa za analogni strujni krug i modularne sintisajzere, analogna video sinteza postala je sve popularnija u zajednici elektro glazbenika i multimedijalnih umjetnika. Prvi jednostavan pristup tome nila bi vektorska grafika jer se s njom se može eksperimentirati.

Foto: Alberto Novello (c)

Osciloskopi i laseri na vrlo intuitivan način sa samo nekoliko oscilatora

Privlačnost vektorske grafike može proizlaziti iz naizgled beskonačne rezolucije, estetike temeljene na linijama i unutarnjoj nestalnosti zaslona. Drugi motivi leže u prenamjeni zastarjelog hardvera, ponovnoj implementaciji povijesnih uređaja ili jednostavnog odstupanja od mainstream pristupa video mediju.

Foto: Alberto Novello (c)

Stoga je ovo je multidisciplinarna radionica koja okuplja znanja iz različitih teorijskih područja: medijska arheologija, analogna elektronika, grafički dizajn, optika, računalni vid, kodiranje i rano 3D modeliranje 80 -ih te igranje igara. Kroz digitalno prototipiranje radionica će pokazati moguće hardverske konfiguracije za postavljanje analognog videa, sintetizirati radnu stanicu, izgraditi nekoliko matematičkih modula za postizanje različitih estetskih rezultata (od Lissajousove krivulje do 3D modeliranja i rasterskog videa), dok istovremeno učite o povijesti video umjetnosti.
Također, razgovarati ćemo o mogućim rješenjima o tome kako postaviti sve analogne audiovizualne materijale uživo pomoću laserskih i vektorskih monitora

Prijavite se do ponedjeljka, 9. svibnja, 2022. u ponoć preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/qKyTi3TZXBuEjLwm6
Možete biti početnik, srednje ili napredne razine. Za svakoga ima ponešto.

Foto: Alberto Novello (c)

O voditelju:
Alberto Novello talijanski je znanstvenik, skladatelj i multimedijalni umjetnik. Njegov glavni umjetnički fokus usmjeren je prema stvaranju multimedijalne arhitekture, na tehnološku granicu između nestabilnosti i pogreške, neuspjeha i izražavanja. Diplomirao je nuklearnu fiziku na Sveučilištu u Trstu, magistrirao umjetnost, znanost i tehnologiju kod Jeana Claudea Risseta te diplomirao elektroakustičku glazbenu kompoziciju na Institutu za sonologiju Kraljevskog konzervatorija u Den Haagu kod Paula Berga, Joela Ryana i Richarda Barreta. U svojim je radovima pomagao Alvinu Lucieru, Marcu Behrmanu, Nicholasu Collinsu i Trevoru Wishartu.
Izlagao i izvodio svoje radove i instalacije na brojnim međunarodnim festivalima.
Web: ​​www.jestern.com