Radionica “Uvod u granularnu sintezu”

POPUNJENO! Radionica „Uvod u granularnu sintezu” kroz primjenu open source programa Pure data – Pd pod vodstvom Hrvoja Radnića održat će se u srijedu i četvrtak, 16. i 17. veljače od 17 sati u Radioninom labu (Nova cesta 186) na Knežiji.

To stubbornly conditioned ears, anything new in music has always been called noise. But after all what is music but organized noises?
-Edgard Varèse (1962)

Ilustracija: Hrvoje Radnić (cc)

Granularna sinteza je tehnika slična sampliranju u kojoj se koriste kratki fragmenti postojećeg zvučnog zapisa kako bi se stvorile kompleksnije, nove zvučne strukture. Svaki takav, ljudskom uhu nerazlučiv fragment najčešće ima trajanje između 1 i 100 milisekundi i zovemo ga grain, te se reproducira u brzoj sekvenci i do nekoliko tisuća puta u sekundi što tvori tzv. oblake novog zvuka, kojima dodatno mijenjamo karakter manipulacijom frekvencije, amplitude, te izborom izvornog zvuka.

Kao alat na radionici ćemo koristiti besplatan open source Pure Data program: http://msp.ucsd.edu/software.html

Molimo polaznike radionice da instaliraju Pure Data, te da se upoznaju s osnovama ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=SLx7kjuFheY&list=PLuxj2jXSuTvvqYcDLJ-poN-JxvqX0wq-m
ili ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=rtgGol-I4gA&list=PL12DC9A161D8DC5DC

Teorija granularne sinteze kroz koju ćemo proći na radionici je također primjenjiva i u bilo kojem drugom DSP (digital signal processing) programu kao što su MAX/MSP, Supercollider, Reaktor, Csound itd.

Prijava do utorka, 15. veljače 2022. točno u podne na poveznici: https://forms.gle/wvnXcUWwbZ1GzdiM7

VAŽNO: Covid-19 potvrda obavezna, potvrda brzog testa (ne starije od 24 sata) ili važeće liječničko uvjerenje o nemogućnosti primanja cjepiva protiv korona virusa.

Foto: Šumovi protiv valova (c)

O voditelju:
Hrvoje Radnić samouki je glazbenik i ton majstor koji se u glazbu zaljubio još u djetinjstvu, gledajući tv dokumentarce Jacquesa Cousteau-a. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnijoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog pravog glazbenog instrumenta, a zatim i prvoj uređaja za višekratno snimanje glazbe. Od tada, tak hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk. Član je glazbene skupine Šumovi protiv valova. Kontinuira istražuje uređaje i nerijetko izrađuje sam svoje glazbene instrumente, semplere i različite zvučne kutije.
Web: http://soundcloud.com/sumovi-protiv-valova