Radionica The Internet of Things

Radionica Davora Jadrijevića pod nazivom the Internet of Things – IoT održat će se u subotu, 5. prosinca s početkom u 16 sati u Radioninom labu na Krugama 48/2.

The-Internet-of-ThingsFoto: labs.sogeti.com (c)

Internet of things – IoT je budućnost spajanja na internet svih upotrebnih predmeta, prateći trend uvođenja “pametnih” kuća bez potrebe za provlačenjem posebnih kablova i sl. IoT stremi umrežavanju SVEGA, ne samo većih aparata kao što su TV, rolete, klima, grijanje i strojevi za pranje nego i najmanjih kao što su žarulje i prekidači. To je postalo moguće otkako su se pojavili tako jeftini i mali esp8266 moduli da ih je moguće ugraditi u bilo koji uređaj a da mu se uopće ne poveća fizička dimenzija niti cijena.

esp8266 moduli imaju Xtensa 32-bitnom CPU sličnom MIPS-u, par MB flash memorije i antenu. Postoji nezavisna podrška za Arduino core preko slobodnog softwarea na githubu tako da esp8266 modul može biti programiran iz Arduino okoliša i služiti kao i Arduino mikrokontroler, a usput i biti wifi internet klijent ili server.

Koristeći nodemcu razvojne pločice pokazujemo neke osnove kako se isti čipovi mogu u osnovnoj formi programirati i umrežiti. Mogućnosti za proširenje su nezamislive. Za pripremu, preporučamo da polaznici donesu svoje laptope s instaliranim arduino programom (Arduino 1.6.5) i podršku za esp8266: https://github.com/esp8266/Arduino

O voditelju:
Davor Jadrijević Emard, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe. Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput: 26th Chaos Communication Congress (26C3), Berlin (http://vimeo.com/8469353);  PechaKucha Night Zagreb vol. 6; Eurocon / Sferakon, Zagreb; Istrakon, Pazin; Liburnicon, Opatija, Device_art, itd. Voditelj niza radionica, izlaže i djeluje u okviru Radioninog umjetničkog i edukativnog programa.

Vrijeme radionice: 16-19h, po potrebi duže.

Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 3. prosinca točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 8

Ciljana publika su ljudi svih dobi i profesija. Kotizacija je za članove Radione i nezaposlene besplatna; za sve ostale: 50 kuna.

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘IoT’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice