Radionica Osobni kôd odjeće

Radionica Osobni kôd odjeće slovenske konceptualne i suvremene umjetnice Marije Mojce Pungerčar održava se u petak, 22. srpnja od 17 do 20 sati i u subotu, 23. srpnja 2022. od 16 do 19 sati u Radioni.

Marija Mojca Pungerčar: Osebna koda obleke (c)

Pozivaju se sudionici da ponesu komad odjeće koji žele donirati drugima kroz projekt Osobni kôd odjeće. Mogu donijeti jedan ili više komada odjeće o kojoj imaju nešto za reći. Na radionici ćemo te priče zapisivati i sakriti iza QR kodova koje ćemo ispisivati na tekstilne etikete ili direktno na odjeću i njima opremiti odjeću. Priče će biti moguće čitati putem pametnog telefona. Na ovaj način odjeća će dobiti novi brend – Osobni kôd odjeće – koji izražava emocionalnu vrijednost odjeće umjesto ekonomske vrijednosti. Sudionici moraju imati pametne telefone.

Radionica će se baviti i usložnjavanjem procesa stvaranja novih priča putem objekata, u ovom slučaju odjeće kao i mogućnostima korištenja tehnologije za mrežno dijeljenje i digitalni story telling.

Svi komadi odjeće bit će izloženi i omogućeni za rezervaciju građanima koji ne sudjeluju na radionici kao dio događanja TREŠNJEVKA SE BUDI 3 u subotu, 17. rujna 2022. tijekom kojeg će ga moći ponijeti kući.

Marija Mojca Pungerčar osmislila je projekt Osobni kôd odjeće u Ljubljani 2002. godine pod nazivom Dresscode zajedno s Veronikom Klančnik i dopunila ga 2021. godine. Projekt obilježava dvadesetu godišnjicu gostovanjem u Zagrebu u koprodukciji Radione i KUD-a Trivia.

Prijavite se na radionicu do četvrtka, 21. srpnja 2022. točno u podne na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/D5fxhzpd3Wwktu2v6
Radionica je besplatna i intergeneracijska te nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje.

NAPOMENA:
Sudionici koji su se prijavili na poziv za donaciju odjeće u travnju ne trebaju se ponovno prijavljivati, već će biti obaviješteni o održavanju radionice.

Marija Mojca Pungerčar, 2021.

O voditeljici radionice:
Marija Mojca Pungerčar rođena je 1964. godine u Novom Mestu. Živi i radi u Ljubljani. Od 1984. do 1985. bila je zaposlena kao modna dizajnerica u slovenskoj tekstilnoj industriji (Novoteks i Labod). 1989. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a 2001. magistrirala nove žanrove na Umjetničkom institutu San Francisco u Kaliforniji. 1996. bila je gostujuća studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Između 1983. i 1989. bila je članica grupe alternativne umjetnosti Linije sile unutar koje je sustvarala kostimografiju za kultnu predstavu Krst pod Triglavom. Od 1991. radi kao samostalna umjetnica na području kulture u području suvremene vizualne i intermedijske umjetnosti. Svoje je radove izlagala u Sloveniji (Moderna galerija, MSUM, MGLC, Dolenjski muzej, Galerija Vžigalica, Galerija Kresija, Likovni salon, Koruška galerija likovnih umjetnosti, itd.) i s njima gostovala u mnogim zemljama u inozemstvu – Austrija, Njemačka, SAD , Japan, Velika Britanija, Poljska, Mađarska, Belgija, Luxenburg, Kina, Italija, Španjolska, Grčka, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija itd.). Dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, stipendija i rezidencija u područjima intermedijalnih i suvremenih umjetnosti, od kojih su neke: nagrada Riharda Jakopiča, Nagrada međunarodnog bijenala likovnih umjetnosti u Kranju, Nagrada nezavisnog filma, stipendija Austrijske akademske razmjene, stipendije ArtsLink i Fulbright i dr.

Web: http://www.3via.org/ https://www.facebook.com/OsebnaKodaObleke/photos/

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije
Grad Zagreb