Radionica MIDI kontrolera

Radionica MIDI kontrolera pod vodstvom Igora Brkića i Igora Petrovića održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. srpnja 2021. u prostorima Foruma udruga nezavisne kulture – FUNK u Koprivnici.

Foto: Hyperglitch (cc)

O radionici:
MIDI (Musical Instument Digital Interface) je glazbeni protokol stvoren 80ih godina prošlog stoljeća kako bi se stvorio univerzalni standard za povezivanje glazbenih uređaja. Danas, 40 godina kasnije, protokol se i dalje koristi sa gotovo nepromijenjenom specifikacijom za spajanje raznih glazbenih uređaja ili za kontrolu pretežito glazbenog softvera na računalu. Zbog svoje jednostavnosti nije limitiran samo na glazbene primjene već se koristi i u brojnim rješenjima za kontrolu rasvjete, grafičkim i video područjima te umjetničkim instalacijama.Radionica je namjenjena svima koji žele naučiti više o MIDI-ju kao protokolu, MIDI kontrolerima, te o njihovom korištenju s produkcijskim i DJ softverom, kao i koracima u njihovoj izradi.

Foto: Hyperglitch (cc)

Polaznici će raditi vlastiti MIDI kontroler baziran na OpenDeck platformi. Naučit će osnove i teorijsku pozadinu MIDI protokola te standardne i kreativne načine upotrebe (korištenje senzora kao izvora signala, upravljanje vanjskim uređajima). Složeni kontroler polaznici nose kući.
Polaznici se mole da donesu sa sobom računalo i USB-C kabel.

O voditeljima:
Igor Brkić diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje se bavio digitalnom obradom audio signala. Bavi se embedded i web programiranjem, dizajnom elektroničkih uređaja, glazbom. Sudjelovao je na brojnim izložbama i projektima te je već niz godina voditelj uspješnih radionica s posebnim fokusom na Arduino i kreativnu upotrebu senzora u interaktivnim instalacijama. Autor je mnogih robotičkih i elektroničkih rješenja za muzejske kuće, izložbe, domaće i međunarodne kazališne predstave, televizijske emisije i pojedinačne umjetnike. U sklopu međunarodnog projekta Kreativni muzej bio je dobitnik je 10dnevne rezidencije za makere u Norveškoj. Su-osnivač Radione – Zagreb Makerspace.
Web: hyperglitch.com

Igor Petrović elektronikom se počinje bavit gotovo u isto vrijeme kada je istu prestao učiti na faksu, 2011. Tada je imao MIDI kontroler s kojim nije bio naročito zadovoljan, uglavnom zbog nedostatka funkcija koje je htio, pa je odlučio napravit svoj, iako tada još nije imao gotovo nikakvo znanje o elektronici, niti o samom MIDI-ju. Konstantnim radom i usavršavanjem tog projekta, nekoliko godina kasnije, iz tih temelja nastala je OpenDeck platforma koja omogućuje svima jednostavnu izradu MIDI kontrolera bez prethodnog znanja o elektronici ili programiranja. Platforma je potpuno besplatna, otvorenog koda te jedna od popularijih DIY MIDI rješenja danas. Njegove kontrolere koriste brojni glazbeni producenti, inozemni i domaći. Preko dana je embedded programer, a preko noći DJ. Izlagao svoje MIDI kontrolere na mnogim festivalima i umjetničkim sajmovima, te u sklopu Radioninog izlagačkog programa, a kao DJ nastupao na raznim lokalnim festivalima.Web: https://shanteacontrols.com/
DJ: https://soundcloud.com/shanteacontrols

Broj polaznika: 12
Prijave: savez.udruga.funk@gmail.com (rok 27. srpnja 2021.)

Radionica se realizira u produkciji Foruma udruga nezavisne kulture – FUNK iz Koprivnice.
Radionica MIDI kontrolera provodi se u sklopu projekta Centar+.
Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.