Ljeto kod Tesle: novi termin micro:bit radionica

Ljeto kod Tesle program u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara dodatan termin radionica kolega iz IRIM-a (Institut za razvoj i inovativnost mladih) u petak, 23. srpnja 2021. na koje se možete prijaviti preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/X4t32aVQB9APshfY7 … i još nismo gotovi za srpanj.

IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih:
Uvodna radionica programiranja s micro:bitom i micro:Maqueen robotom
Vrijeme održavanja: petak, 23. srpnja 2021., 15:00 – 16:30h
Napredna radionica programiranja s micro:bitom i BOSON setom dodataka
Vrijeme održavanja: petak, 23. srpnja 2021., 16:30-18:00

IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih:

1) Uvodna radionica programiranja s micro:bitom i micro:Maqueen robotom
U uvodnoj radionici s micro:bitom i micro:Maqueen robotom upoznat ćete njihove dijelove i karakteristike te izraditi nekoliko jednostavnih primjera programa koji će vas uvesti u svijet programiranja i bolje upoznati s osnovnim funkcionalnostima micro:bita i micro:Maqueen robota. Naučit ćete koristiti naredbe za prikaz sličica, brojeva, teksta, jednostavnih animacija na zaslonu micro:bita, kreirati i koristiti varijable te kako postaviti i provjeriti uvjete za izvršavanje dijela programskoga kôda. Pokrenut ćete robot da vozi u različitim smjerovima uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.
Radionica je namijenjena djeci od 7 godina na dalje, a primamo i odrasle
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 15:00 – 16:30h ili srijeda, 21. srpnja 2021., 15:00-16:30h
Broj polaznika: 6

2) Napredna radionica programiranja s micro:bitom i BOSON setom dodataka
Na naprednoj radionici s micro:bitom i BOSON kompletom napravit ćete korak dalje u upoznavanju osnova elektronike uočavanjem odnosa između senzora, mikrokontrolera i izvršnih uređaja te razlike između digitalnih i analognih modula. BOSON komplet sadrži tipkalo, potenciometar, senzor za pokret i senzor za zvuk, svjetleću dioda, ventilator, servo motor i traku s RGB svjetlećim diodama. Na radionici ćete izraditi zanimljive projekte povezivanjem senzora i izvršnih uređaja poput pametne lampe, digitalne svjećice za tortu, rampe te ventilatora čiji rad pokreće vaša blizina i druge.

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 16:30-18:00 ili srijeda, 21. srpnja 2021., 16:30-18:00
Broj polaznika: 6
Prijave ovdje: https://forms.gle/HhSvYer97ByCCWt78

O voditelju: Voditelj radionica je Dino Šeketa, IRIM-ov edukator i student diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

O organizaciji:
Misija Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) je potaknuti i osnažiti svu djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom, donacijama i drugim aktivnostima.
Udruga je razvila i provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih te je razvila obitelj platformi i projekata poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih poput robotičke lige i Internet of Things aktivnosti.

Detaljnije informacije na: https://croatianmakers.hr/

Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.
Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.