Radionica „Aktiviranje lokalne STEAM zajednice – znanost građana u svakodnevnoj praksi kroz gamifikaciju” na TVZ-u

Radionica „Aktiviranje lokalne STEAM zajednice – znanost građana u svakodnevnoj praksi kroz gamifikaciju” pod vodstvom Deborah Hustić održava se 5. travnja 2023. za studente Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Foto: https://era.org.mt/ (c)

Radionica će staviti naglasak na teme kao što su npr. što je sve potrebno da bi se pokrenuo makerspace ili STEM/STEAM lab te na koji način pokrenuti lokalnu zajednicu i uključiti dionike, gdje potražiti partnere i kako održavati prostor koji uključuje znanost građana; koji su sve načini participacije građana u javnim znanstvenim projektima; na koji način graditi produkcijske kapacitete makerspacea i kako potaknuti interdisciplinarnost različitih profesija. Na radionici će polaznici učiti
kako na interaktivan način kroz tehnološke i znanstvene zajedničke projekte pokrenuti svoju lokalnu zajednicu, kako građane zainteresirati za znanost i tehnologiju kroz mini vikend elektronske projekte i što sve jedan ozbiljan tech maker mora savladati na svom putu.

Radionica će uključivati i praktičan dio vezan uz demonstraciju open source hardvera te se sastoji od kombinacije gamifikacije i sistemskog promišljanja projekata.


O voditeljici radionice:
Deborah Hustić – edukatorica, PM i kreativna direktorica Radione – Zagreb
Makerspace-a. Bavi se nosivom tehnologijom (Textil{e}tronics.org) i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri) te razvojem edukacije provodeći STEAM koncept. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti te
interdisciplinarnih inovativnih praksi. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila, design thinkinga, sistemskih inovacija i gamifikacijskih metoda za djecu, mlade i odrasle. Sudjeluje u nizu međunarodnih i domaćih projekata i odbora vezanih uz razvoj kreativne edukacije, socijalne inkluzije, građenja zajednica, osnivanja kreativnih prostora, koheziju mladih, građansku znanost te povezivanju IT sektora s GLAM sektorom.
https://linktr.ee/deborahhustic

////////////////////////////////////////////////

Projekt  je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt “STEM za održivu budućnost” zajednički je projekt ODRAZ-a, Udruge za razvoj “uradi-sam” kulture – Radiona”, Tehničkog učilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Šibeniku. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva (OCD-a), studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr. U fokusu su inovacije koje se koriste za nadahnuće studenata / mladih na zajednički rad s ciljem stvaranja novih proizvoda i poslovnih okruženja koji se temelje na digitalnim i kreativnim kompetencijama. 

Projekt  je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.