Radionica 3D printanja za umjetnike i kreativce (i sve koji se tako osjećaju)

RADIONICA JE POPUNJENA! HVALA! Radionica 3D printanja za umjetnike i kreativce (i sve koji se tako osjećaju) pod vodstvom Marija Pavlića održava se u srijedu i četvrtak, 1. i 2. ožujka 2023. od 18:00 do 21:00 sat u Radioninom labu na Knežiji. Radionica se realizira kao dio programa Tehnologija za ljude.

Na radionici ćemo se baviti najraširenijom tehnikom ispisa 3D modela te samim modeliranjem – izradom objekata za sam ispis. Konkretnije bavit ćemo se FDM – Fused deposition modeling tehnologijama, kao i 3D printanjem olovkom kojom možete crtati materijalne 3D objekte.

Polaznici će prvo dobiti uvod u hardversku komponentu kao i vrste materijala za printanje. Predstavit ćemo i Radioninu verziju popularnog Ultimaker printera, kao i modifikacije koje su napravljene na samom printeru, te one koje još planiramo napraviti. Zatim mogućnosti za rad na Prusa, Creality 5, Fabrikator Mini I, Fabrikator MIni II i ELEGOO Mercury 3D printerima koji se nalaze u prostoru Radione kao dio male farme 3D printera za potrebe zajednice.

Fokusirat ćemo se na važne točke podešavanja i kalibraciju samog printera, te pomoći ljudima kako proći kroz trnovit put pravilnog odabiranja postavki. Proći ćemo s polaznicima kroz tehnike crtanje i izradu G-koda za ispis. Na kraju radionice polaznici  će moći printati dizajnirani objekt i ponijeti ga kući.

Prijave do utorka, 28. veljače 2023. točno u podne preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/ngxR94CRc1U7uJUw9
Radionica je besplatna. Predznanje nije potrebno.

O voditelju:
Mario Pavlić – elektroničar po struci, radi godinama kao razvojni tehničar informatičkih sustava. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, specijalizacija u područjima PIC mikrokontrolera (Microchip), igraćih naprava, senzora pokreta, holograma, CNC uređaja i 3D printera. Do sada sudjelovao na izložbama Radione Gaming Playground, Electro_Baroque, Jezgrene membrane, Science Fiction – New Parallel Worlds, Re-Making / Re-Making History: Atomi, zvjezdane prašine i bitovi, Zvučne geometrije, Fly Me To The Moon, Osijek Maker Faire, Ljubljana Maker Faire i dr. Član je Udruge za razvoj „uradi-sam“ kulture – Radiona – Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici, angažiran i kao tehnički voditelj grupe za 3D printere / CNC uređaje i laserske rezače. Voditelj niza uspješnih radionica vezanih za 3D printanje, kinetičke objekte, open source robotiku i tehnike jetkanjem.

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova