Radiona @ TMNT

Izložba “Tehnika i zdravlje” koja predstavlja dio fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla – građu iz zbirke Medicinska tehnika u sklopu koje su članovi Radione Damir Prizmić, Goran Mahovlić i Boris Vidošević izradili interaktivne instalacije otvorena je do 18. veljače 2018. godine.

Exhibition “Technique and Health” that presents a part of the collection Medicine technique from technical Museum Nikola Tesla is opened till 18 February and it hosts too interactive installations by Radiona members Damir Prizmić, Goran Mahovlić and Boris Vidošević.

Zbirka je formirana 1999. godine i trenutno broji oko 500 predmeta vezanih za različite grane medicine: kliničku biokemiju i laboratorijsku medicinu, nuklearnu medicinu, ginekologiju, kardiologiju, hematologiju i onkologiju, kirurgiju, farmakologiju, otorinolaringologiju i druge. Predmeti uglavnom datiraju iz 19. i 20. stoljeća. Muzej prikuplja predmete iz područja medicinske tehnike već desetljećima, a ova izložba prilika je da dio njih bude predstavljen javnosti. Iako je dio građe izložen u stalnom postavu Muzeja, većinom je riječ o građi koja se brižno čuva u muzejskim depoima.

Tehnika u medicini obuhvaća sredstva za rad, alate, strojeve, mehanizaciju, aparate te znanja, vještine i umijeća koji su potrebni za njihovu upotrebu. Muzej skuplja i predstavlja građu s područja medicine ponajprije iz perspektive muzeja znanosti i tehnike. Pri prikupljanju građe, uvažavajući činjenicu da je relativno mali broj prikupljenih predmeta proizveden u Hrvatskoj, češće je zastupljen kriterij njihove uporabe na teritoriju Hrvatske. Važni kriteriji također su cjelovitost predmeta te njegova izvornost.

Važan činilac tehnologije u medicini jest otkriće X-zraka njemačkog fizičara Wilhelma Röentgena 1895. godine, koje su omogućile pogled duboko unutar tijela. To je ujedno promijenilo način na koji liječnici dijagnosticiraju i liječe bolesti. Od tada se, zbog primjene najnovijih dostignuća znanstvenog i tehnološkog razvoja, medicinska struka razvija fascinantno brzo. Dijagnostika postaje učinkovitija i uspješnija, a liječenje brojnih bolesti koje su nekad bile neizlječive uspješnije i kraće. Više…

Save

Save