Radiona @ Resonate 2015

Radiona.org sudjeluje na ovogodišnjem festivalu Resonate ’15 koji će se održati od 13. do 18. travnja u Beogradu. Radionu će tako predstavljati dizajneri Dominik Markušić, Ana Labudović i Franka Tretinjak kao dio Processing grupe pokrenute prošle godine. Dominik Markušić putuje na festival u sklopu projekta pod nazivom ‘Radiona @ Resonate’ kao Radionin umjetnički selektor u sklopu programa podrške Zaklade Kultura nova.

Radiona.org is partaking on this year’s edition of the Festival Resonate ’15 which is set to take place from 13 to 18 April in Belgrade. Radiona will be represented by designers Dominik Markušić, Ana Labudović and Franka Tretinjak as members of the Processing group founded last year. Dominik Markušić is traveling to festival within the project entitled Radiona @ Resonate as lab’s art selector supported by Kultura Nova Foundation.

radiona-@-resonateFoto: Resonate flickr (c)

Radiona sistematično radi na razvoju dizajna interakcija u Hrvatskoj i s tim razlogom okuplja Processing grupu u svom labu, a Resonate je festival novih medija, platforma za umrežavanje, razmjenu znanja i edukaciju. Okuplja umjetnike, dizajnere i predavače kako bi sudjelovali na progresivnim edukativnim programima, predavanjima i prezentacijama projekata o položaju tehnologije u umjetnosti i kulturi. Obzirom na činjenicu da je razvoj dizajna interakcija i generičkog dizajna u simbiozi s novim medijima, intermedijskim umjetnostima i transdisciplinarnim praksama doista tek u samim povojima od iznimne je važnosti sudjelovanje mladog dizajnera na navedenom festivalu. Ovime se želi dati naglasak na mlade snage novih autora kojih u domeni novih medija i intermedijskih praksi nema u velikom broju te je od iznimne važnosti ulaganje u njihovo obrazovanje i mobilnost, kao i omogućavanje istima da sami rade selekciju edukacije i sadržaja za koje smatraju da su potrebni domaćoj sredini. Poznavajući funkcioniranje sustava Dominik Markušić moći će kroz praksu raditi na razvoju scene koja je u Hrvatskoj praktički nepostojeća upravo zbog nedovoljno razvijene formalne i neformalne edukacije, te je cilj ovakvog pristupa prema istovremenoj afirmaciji i davanjem odgovornosti mladom dizajneru, naglasiti važnost na nužnost davanja potpore za taj dio umjetničkog sektora. Odlazak na Resonate logična je nadogradnja i daljnja strateška edukacija s ciljem kontinuiranog rada na razvoju, kako za njih same, tako i cijeli niz novih polaznika programa koje će odabrati kao primjere dobre prakse na svom studijskom i radnom posjetu festivalu.  Radioni je iznimno važno u participativne procese uključiti mlade ljude jer predstavlja edukativno ulaganje u vlastite potencijale udruge i omogućava bolju samoodrživost.

Dominik Markušić (Zagreb, 1991) proveo dvije godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, potom upisao Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu, na kojem trenutno završava treću godinu preddiplomskog studija. Sudjelovao je na Ljetnoj školi arhitekture i dizajna (Motovun, 2012.), festivalu Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik (Beograd, 2012.), radionicama (Ne)vidljive knjige, Building iPhone Games with OpenFrameworks, Microclip i Learning Spaces in Transition, Resonate festivalu (Beograd), radionici dizajna i razvoja novog portala dizajn.hr (Split, 2014.). Izlagao na bijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna 1112 (Zagreb, 2012.), Danu D (Zagreb, 2012. i 2014.), Izložba hrvatskog dizajna 1314 . Stalni suradnik digitalne agencije Brlog, kuće Lauba i Instituta za povijest umjetnosti. Osim studija i posla, u slobodno vrijeme spaja programersko iskustvo s novim znanjima u području vizualnih umjetnosti.

Resonate je festival novih medija, platforma za umrežavanje, razmjenu znanja i edukaciju. Okuplja umjetnike, dizajnere i predavače kako bi sudjelovali na progresivnim edukativnim programima, predavanjima i prezentacijama projekata o položaju tehnologije u umjetnosti i kulturi. Festival se održava svake godine u Beogradu i traje šest dana, od kojih su tri dana festivala (paneli, performansi i predavanja) i tri dana radionica, te pruža uvid u trenutno stanje u sferama visokotehnologiziranih vizualnih i intermedijskih umjetnosti, glazbe i sound arta, te digitalne kulture i novomedijskih umjetnosti, posebice u kontekstu dizajna interakcija.

Dosadašnja tri izdanja festivala (2012. — 2014.) postavila su Resonate kao jednog od najvažnijih svjetskih festivala ovog tipa. Resonate je u ovom trenutku najbolje i najbliže mjesto na kojem se mogu pratiti doista najkvalitetniji projekti nastali u protekloj godini raspona od tehničkih inovacija do futurističkih narativa te u praksi isprobati nove digitalne i hardverske alate i platforme koje se koriste na međupodručjima koja obuhvaćaju umjetnost, medije i tehnologiju. Nakon uspjeha prethodnih dvaju festivalskih izdanja, za ovu godinu potvrđujemo uključivanje više od 70 sudionika u aktivnosti raspona od jednodnevnih radionica, zatim vrlo traženih trodnevnih radionica, nekoliko kolaboracija na projektima koje je inicirao Resonate, više od 20 predavanja, više od 10 izlaganja o projektima (Q&A), panel diskusija, projekcija i audiovizualnih performansa. Dosadašnji sudionici festivala čine umjetnici, eksperti i razvojni dizajneri i programeri od kojih su neki etablirana poput: Casey Reas, Karsten Schmidt, Daito Manabe, Joachim Sauter, Raquel Meyers, Zimoun, Anthony Dunne (RCA), Nicholas Feltron, Josh Nimoy, Jer Thorp, MONIKER, Champagne Valentine, Cohen Van Balen, FIELD, LAb[au], Rafaël Rozendaal, Guardian interactive, James Bridle, Hi-Res!, Golan Levin, Ivan Poupyrev, United Visual Artists, Jürg Lehni, WARP, onedotzero, Kim Gordon + Ikue Mori i dr.