Radiona.org dio europskog projekta Kreativni muzej

Radiona.org sudjeluje u međunarodnom projektu pod nazivom ‘Kreativni muzej’ podržanog u sklopu Erasmus+ programa u kategoriji Strateško partnerstvo – K2 – Suradnja za inovacije i izmjenu dobrih praksi – Strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Partneri u projekti jesu institucije, organizacije i pojedinci na sjecištima znanosti, umjetnosti i tehnologije.

creative-museum_erasmus
Trogodišnji projekt sastojat će se od izmjene dobrih praksi između partnerskih organizacija, međunarodnog programa Makers-in-Residence (razmjena radionica i predavača), te završne konferencije koja će se održati 2017. godine u Zagrebu

Partneri u projektu su Cap Sciences (koordinator projekta), Francuska; Radiona.org, Hrvatska; Chester Beatty knjižnica i muzej, Irska; IBCAN i STePS, Italija; MuseMix, Francuska; Finsko muzejsko društvo; (MiST), Norveška; Heritec Limited, Velika Britanija; Don Undeen, Medialab pri Metropolitan muzeju; SAD i Jasper Visser, Inspired By Coffee, Nizozemska.

Projekt Kreativni muzej nastoji istražiti i informirati o vezama između naših kulturnih organizacija i širih zajednica nastalih oko istih koje kapitaliziraju posljedice nastanka novih i demokratizirajućih digitalnih tehnologija.

Nastojeći proširiti volabular angažmana kroz medij dostupnih, prilagodljivih i osobnih digitalnih iskustava, projekt vidi muzeje kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posjetitelji mogu koristiti dostupne digitalne alate za istraživanje muzejskih zbirki na nove i kreativne načine.

Digitalne tehnologije prožimaju moderan život i računalna moć na dohvat je ruke prosječnog potrošača i danas uvelike nadilazi moć superračunala iz 1960-ih. Stoga potencijal ove tehnologije da utječe na dostupnost informacija i zabave nikada nije bila važnija.

Nedavna globalna gospodarska kriza utjecala je na populaciju mladih i odraslih diljem Europe. Glavna briga za EU jest porast nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje vještina svojih građana. Ovaj pad i gubitak radnih mjesta nadahnuo je pojedince i zajednice na pronalaženje drugih načina kako osnažiti sami sebe za stvaranje, okupiranjem nečime, pokretanjem svojih lokalnih inicijativa za razvoj i na koji način pokazati razne vještine.

Muzeji pružaju priliku za društvene susrete svojim posjetiteljima izložbi i javnih programa. Europski muzeji sadrže nevjerojatne zbirke i ‘spremišta’ su umjetnosti, povijesti, kulture, religije, znanosti, tehnologije, jezika, među ostalima, ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih proračuna za svoje djelovanje.

Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim  ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacijskih kioska do animiranih ploča, zvučno-svjetlosnih augmentacija izložbenog prostora sve do projektiranih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.

Međutim stvaranje tih iskustava ima tendenciju biti nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih tvrtki. S povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman  potencijal za digitalnu ekspresivnost.

Stoga će ovo partnerstvo u projektu istražiti načine na koji muzeji i partneri iz zemalja izvan kulturnog sektora mogu surađivati jedni s drugima i kako da artikuliraju metodologije dobre prakse.

Trenutne vijest o projektu Kreativni muzej mogu se pratiti na http://blogs.c-yourmag.net/creative-museum/, a od idućeg tjedna na stanici: http://www.creative-museum.eu/ (stranica u izradi)

Detaljnije o projektu: https://radiona.org/eu-projects/creative-museum/