Radiona MakerLab @ Digitalni rendez-vous #3

Radiona predstavlja programsku liniju MakerLab kao dio programa trećeg izdanja “Digitalni rendez-vous” od 5. do 7. studenoga u Francuskom institutu u Zagrebu.

MakerLab je trodnevni događaj koji će okupiti makere, umjetnike, dizajnere i inovatore koji će predstaviti hibridne inovativne prakse za širu javnost u samom središtu grada. Cilj projekta je stvoriti zajednički prostor djelovanja za razvoj publike kako bi se građanima približila atmosfera makerspace-ova i medijskih laboratorija. Stvaranjem zajedničkog prostora međusobnih interakcija između građana i ‘uradi-sam’ praksi, namjera programa je dati publici mogućnost da postanu aktivni sudionici s pristupom znanju i kreativnosti na sjecištima umjetnosti, znanosti, kulture i tehnologije.

Edukacija, znanost građana, građenje zajednica i inkluzivnost povezuju se za ovu priliku s umjetničkim praksama i interdisciplinarnim radnim procesima. Publika će također moći saznati kako demistificirati tehnološke uređaje i njihovu kompleksnost te kako se bez straha aktivnije baviti tehnologijom. Prostor će za ovu priliku biti preuređen kao makerspace, aktivni laboratorij u kojem će sudionici i gledatelji ući u područje stvaranja i izrade složenim strojevima, poput 3D printera, gaming naprava i niza drugih neobičnih elektro objekata.

MakerLab radionice
Četvrtak, 5. studenog od 16h do18h
Otvorenje – postavljanje privremenog laboratorija

Subota 7. studenog
Od 11h do 12h
Radionica Radiona Theremin Postcard, 8+
Voditeljica: Deborah Hustić
Teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom. Izumljen 1928. godine te je od tada strašno zanimljiv svim eksperimentatorima zvuka. Na ovoj radionici sudionici će naučiti kako napraviti DIY teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora, a radionica je prava prilika da sudionici s jako malo elektronskih komponenti ponesu kući svoju mini varijantu teremina. Polaznici nose kući svoje radove!

Deborah Hustić –medijska umjetnica, edukatorica i kreativna direktorica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture –Radiona / Zagreb Makerspace. Bavi se nosivom tehnologijom i zvukom te razvojem STEAM koncepta edukacije. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave i performanse. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila, design thinkinga i sistemskih inovacija za djecu, mlade i odrasle. Sudjeluje u nizu međunarodnih radnih skupina i odbora vezanih uz jačanje zajednica, tehnološke inovacije, kreativne industrije, zelenu kulturu I suvremene umjetničke prakse.

– od 13h do 15h
Radionica Elektro-diorama, 12+

Voditeljica: Paula Bučar
Na radionici će polaznici izrađvati svjetlosne objektei diorame koje će osvijetliti LED diodama. Diorame će izrađivati od papira prema dizajnu polaznika. Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova. Polaznici nose kući svoje radove!

Paula Bučar diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (nastavnički odsjek, kiparstvo). Radi u POU Zaprešić, vodi Galeriju Razvid, likovne radionice i scenografiju ZKDM-a (Zaprešićko kazalište za djecu i mlade). Radioni se pridružuje prije nekoliko godina te od tada aktivno sudjeluje u sklopu programa laba i kao voditeljica radionica 3D olovkama za djecu. Djeluje u okviru Radioninog izlagačkog i edukativnog programa.

Prijave na: radionice@institutfrançais.hr