Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa

U sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Korzo ispred Filodrammatice i Cvetkov trg na Drenovi na dva će rujanska dana postati otvorenim laboratorijom dokolice pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa. Program kojim zagrebačka organizacija Radiona.org želi na površinu izvući djelovanje samih građana, sastojat će se od radionica, zone „građani hakiraju“ i interaktivnog zajedničkog prostora za razbibrigu.

Ispred Filodrammatice ćemo se družiti u subotu 15. rujna, dok se u nedjelju 16. rujna selimo na Drenovu, točnije na Cvetkov trg – oba dana od 11:00 do 14:00 sati.

U slučaju kiše, program će se u subotu održati u zgradi Filodrammatice, a u nedjelju u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put 138a).

Sudjelovanje je besplatno i dobrodošlo!

Polazeći od koncepata novih oblika rada i djelovanja građana te činjenice da zbog
kolabiranja dosadašnjih sustava organiziranog rada u post-industrijskom društvu u
kojem pod utjecajem tehnološkog razvoja mediji često najavljuju novu industrijsku
revoluciju, bez osvještavanja činjenice da je tehnologija svakodnevno prisutna u
našim životima te se sama revolucija odvija kontinuirano, Radiona.org programom
‘otvorenih laboratorija dokolice’ želi izvući na površinu djelovanje građana. Razvoj
hakerske i maker scene smatra se grassroots pokretima samo-organizacije rada,
stoga program ‘Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa’ tematizira širok raspon
djelovanja od edukacije, zajedničkog djelovanja zajednice, radioničarsko-
popravljačkog pristupa preko hakiranja odjeće elektronikom, građanske kartografije sve do sportske radionice lock pickinga. Program cilja na djelovanje prema lokalnoj i široj zajednici građana, kao i na animiranje zajednice da se pridruži svojim aktivnostima prezentirajući u tinkering zoni stvari koje rade u svoje slobodno vrijeme, evocirajući time nekadašnju ‘uradi-sam’ scenu s vikend projektima koje su građani pronalazili u časopisu ‘Sam svoj majstor’.

Tematski raspon programa ‘Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa’ :
– Novi oblici rada i djelovanja
– Novi oblici NE-RADA
– Interaktivnost pri razvoju publike
– Raznovrsnost sredstava i alata
– Dostupnost i autonomnost
– Uvjerljivost i faktor iznenađenja
– Prenamjena i inovatovnost
– Kreativnost i fleksibilnost

Što znači prebrikati?
http://leksikon.thinking-garment.com/prebrikati/

RADIONICE NA KOJIMA MOŽETE SUDJELOVATI:

> Popravi svoju mašinu! – voditelj: Goran Mahovlić

Polaznici se mole da sa sobom donesu svoje uređaje u dijapazonu od računala i osciloskopa, sintesajzera do mlinca za kavu koji im već neko vrijeme skupljaju prašinu u kutku sobe i konačno ih dovedu u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice imaju savjetodavnu ulogu te će polaznici sami popravljati svoje elektro škatulje uz stručno vodstvo.

> Textil{e}tronics – voditeljica: Deborah Hustić

Polaznici radionice naučit će kako napraviti svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala pomoću posebnog konca koji provodi struju. Takva narukvica može poslužiti da u mraku jednostavno pronađete nešto u svojoj pretrpanoj torbi ili da noću jednostavno otključate vrata. Polaznici će svladati osnove elektronike i naučiti što je to LED dioda i kako napraviti strujni krug. Za radionicu nije potrebno predznanje u elektronici.

> Lock picking – voditelj: Zvonimir Domazet

Polaznici radionice bavit će se upoznavanjem s osnovama vještine poznate u mnogim makerspaceovima pod nazivom Lock Picking – DIY otključavanje lokota i brava. Radionica je sportskog tipa.

> Kolektivno mapiranje i alternativne kartografije – voditelj: Damir Prizmić

Uključite se u mapathon! Radionicu koja ima za cilj polaznike upoznati s osnovama mapiranja korištenjem OpenStreetMap infrastrukture i alata. Bilo da se radi o mapiranju udaljenih krizom pogođenih područja ili o poboljšanju lokalnih i kvartovskih mapa, specifičnim istraživačkim ili umjetničkim interesima… polaznici će na radionici pronaći odgovore ili putokaze.

Napomena: Polaznici koji žele aktivno sudjelovati te tako izvući maksimum iz radionice, mole se da sa sobom ponesu vlastito računalo i miš, te da otvore account na https://www.openstreetmap.org.

Tekst: Radiona.org / Drugo more

Koncept programa: Deborah Hustić i Damir Prizmić