Open Source Art Food Hack – DIY Seitan

Radiona.org poziva na radionicu pod nazivom Open Source Art Food Hack – DIY Seitan pod vodstvom Ane Janjatović Zorica koja je na rasporedu u subotu, 26. lipnja 2021. od 18 do 22 sata u Enzita Kitchen Studiju na Zagrebačkom Velesajmu.

/ Zelena eko DIY kuhinja / Hands-on pristup /

Biohakerske radionice u Radioninom labu uvijek su bile publici zanimljivi programi zbog praktičnosti znanja i mogućnosti upotrebe ‘kuhinjskih’ sastojaka za kreiranje BioArt eksperimenata hranom. Riječ je o jednom od najintrigantnijih područja u posljednjih dvadesetak godina. Ovom prilikom kao početak eksperimentiranja s hranom i njenom obradom/manipulacijom okrećemo se Aziji i proizvodnji Seitana.

Ilustracija: redizajn – Radiona.org, originalni poster We Have Always Been Biohackers by Center for Genomic Gastronomy & Hackteria (cc)

Na radionici naučit ćemo kako iz pšeničnog brašna izvući gluten – lagano probavljivu vegansku/plant-based bjelančevinu slijedeći domišljatost azijskih zen budista, ovaj puta u DIY verziji 21. stoljeća. Zatim ćemo zajedno kuhati, začiniti, marinirati, pohati & pirjati s organskim namirnicama i pripremiti fusion jela uz individualni touch:
– veganski pohani wok seitan s povrćem
– vegansku pašticadu s njokima od prosa
– salatu s shiitake gljivama i rikulom.

Foto: Seitan, Yup, It’s Vegan (c)

Nakon čega ćemo sve pripremljeno tijekom radionice pojesti ili ponijeti kućama.
Ovom prilikom molimo polaznice/ke da ponesu sa sobom svoje zdjelice u slučaju da ostane viška hrane koje mogu ponijeti sa sobom.

Za ovu priliku smješteni smo u Enzita Kitchen Studiju na Zagrebačkom Velesajmu – Paviljon 14a, Avenija Dubrovnik 15.

O voditeljici:
Ana Janjatović-Zorica – diplomirana je sociologinja, voditeljica je umjetničke organizacije Studio Artless. Jedna je od najiskusnijih učiteljica pripreme zdrave hrane u Hrvatskoj i autorica četiriju kuharica u izdanju Planetopije. Od 2014. godine vodi i organizira Festival prvih, te druge projekte. Autorica je umjetničko-istraživačkih projekata: Ništa teže od gladi – Kako su tvorničke kantine postale banke, kockarnice i trgovine (2012.) , te izložbenog projekta Kako Sv. Josip radnik živi u Prvomajskom naselju (2013.) , plesno-zvučne intervencije Mrtvi su mrtvi? (2014.) te performansa Fresh Widow (2014.) i Jesmo li napokon slobodni? (2017.), četiri izdanja projekta Inkubator – umjetničkih projekata baziranih na tragovima industrijske baštine socijalizma (moduli luminijski vlak/Gredelj; margarin i majoneza/Tvornica ulja Zagreb; emajlirano posuđe/Tvornica Gorica i alatni strojevi/Prvomajska (2014.-2017.), samostalne izložbe „Drugarice, ne mogu ja uvredu progutat’“. Sudjelovala u proizvodnji predstave Preokret ili kraj, prema predlošku Ende oder Wende iz 1984. godine, grupe Ulješura. Detektivsko/istraživačka igra kroz povijest/Ljubavni slučaj Margarete B ili Kada puše i u loncu puše za GSG/Rijeka izvedena je 2020. godine. U sklopu projekta SuKultura provela je projekt Nevidljivi grad – Akcija za Trg/Mitski narativi. Članica je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika od svibnja 2020.
Web: http://www.studio-artless.hr/

Prijave:
Prijavite se do petka, 24. lipnja 2021. preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/LPmw8m5dAkdb1BDS7

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen na maksimalno 10.

Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com