Ljeto kod Tesle – deseti tjedan: Od laserskog rezača do elektronske boje, svjetlosnih i zvučnih senzora

Došli smo do posljednjeg tjedna održavanja programa ‘Ljeto kod Tesle’ u kojem se družimo uz radionice na kojima ćemo naučiti kako savladati rad na laserskom rezaču i igrati se bojom koja prenosi struju da bi ‘zapalili’ svjetlo ili ‘pustili’ zvuk pri dizajniranju svoje kuće. Radionice su besplatne te namijenjene odraslima i djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole. 

Radionice:
Radionica ‘Osnove rada laserskog rezača’, br. 1.
Ciljna publika: radionica je namijenjena odraslim osobama
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 20. rujna 2021., 16:00 – 19:00h
Mjesto održavanja: Kino dvorana i dvorište TMNT
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionica ‘Osnove rada laserskog rezača’, br. 2.
Ciljna publika: radionica je namijenjena odraslim osobama
Vrijeme održavanja: utorak, 21. rujna 2021., 16:00 – 19:00h
Mjesto održavanja: Kino dvorana i dvorište TMNT
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionica ‘Korištenje elektronske boje, zvučnih i svjetlosnih senzora i rezača kartona za dizajn habitata’
Ciljna publika: radionica je namijenjena djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole
Vrijeme održavanja: subota, 25. rujna 2021., 10:00 – 14:00h
Mjesto održavanja: Kino dvorana
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

1) DBK d.o.o. – laserski rezači i srodni strojevi

Uvodna radionica ‘Osnove rada laserskog rezača’, br. 1. i 2.
Radionica ‘Osnove rada laserskog rezača’ ući polaznike na primjeru laserske
gravirke FL 460 koja je u sklopu programa Makers’ Community Hub postala dio ponude Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Polaznici će tako savladavati teoriju i praksu kroz osnove sve do naprednijih funkcija, točnije softverski (optimizacija, 3D modeliranje) i hardverski aspekt navedenog rezača uzevši u obzir interese korisnika koji žele gravirati na različite materijale poput drva, stakla, gume, keramike, papira, kartona, kože i kamena na primjer slova od 1 mm i veća. Mogućnosti primjene laserskog rezača/gravirke su beskonačne, a savladavanjem stroja  se kroz pregled svih faza rada i primjenu samog stroja u skladu sa suvremenim potrebama.
NAPOMENA: Zainteresirani mogu rezervirati svoje mjesto na jednoj ili obje radionice. 

O voditelju:
Danilo Krivec ima višegodišnje iskustvo u produkciji, distribuciji i edukaciji vezanoj uz laserske gravirke, CNC uređaje i sve srodne mašine temeljene na gravirki. Zbog laserskog rezača u nevolji sjest će u svoj automobil bez razmišljanja i popraviti ga putem do sljedeće mašine.
O tvrtci:
DBK d.o.o. je tvrtka osnovana 2009. godine koja od samog početka proizvodi i tehnološki razvija kvalitetne CNC strojeve za lasersko graviranje i rezanje – tipa CO2 i FIBER – i CNC glodalice. Već cijeli niz godina nude podršku distribucije, edukacije i unaprjeđivanja i dizajniranja vrhunskih laserskih strojeva i IECHO industrijskih rezača za krojenje kao i  različitih materijala za graviranje.
Web: https://www.dbk.si/

2) Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Radionica ‘Korištenje elektronske boje, zvučnih i svjetlosnih senzora i rezača kartona za dizajn habitata’
O radionici:
Polaznici uče dizajnirati 3D strukture na način da svaki stvara vlastitu strukturu (nastambu) unutar habitata. Oplošje strukture dizajnira se uz pomoć voditelja u 2D računalnom programu na temlju postojeće templete. Nakon što se oplošje izreže uz pomoć brzo-rezača (laserskog rezača) iz kartona, polaznici sastavljaju 3D strukture. Svaki polaznik oprema svoju nastambu svjetlosnim i zvučnim senzorima, ukrašava po želji i smješta u cjelinu. Nakon toga polaznik snima zvuk kojim želi da nastamba komunicira sa okolinom.

O voditeljima:
Profesorica Lidija Mandić bavi se reprodukcijom i managementom boja, 3D modeliranjem te ICT uslugama za osobe sa posebnim potrebama.
Profesorica Jesenka Pibernik bavi se arhitekturom, grafičkim dizajnom, pokretnom grafikom i web dizajnom.
Docent Jurica Dolić bavi se dizajnom ambalaže, grafičkim dizajnom, pokretnom grafikom i web dizajnom.
Magistar Bojan Kanižaj bavi se grafičkim i web dizajnom te ICT uslugama za osobe sa posebnim potrebama.

O instituciji: 
Sveučilište u Zagrebu, Grafički fakultet je javno visoko učilište koje ustrojava i izvodi sveučilišne studije, znanstveni i visokostručni rad u području tehničkih znanosti, polje grafička tehnologija.
Više: https://www.grf.unizg.hr/

O projektu:
Pilot-projekt Makers`’ Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.
Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.