Ljeto kod Tesle 2023.

Program “Ljeto kod Tesle 2023.“ održava se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 29. lipnja do 20. srpnja 2023. ugošćujući niz umjetnika, dizajnera, makera i STEAM orijentiranih organizacija.

Program “Ljeto kod Tesle“ osmišljen je s ciljem razvoja afirmativnog odnosa prema muzeju i maker kulturi kod mlađe skupine posjetitelja, odnosno razvoja nove, aktivne muzejske publike otvorene prema inovativnim/eksperimentalnim muzejskim praksama, participaciji i su-kreaciji. Program povezuje različite discipline i primjenjuje različite pristupe kako bi kod korisnika_ca potaknuo znatiželju i kreativnost. U fokusu programa je održivost, jedan od ključnih izazova suvremenog društva te ujedno i tema kojom se Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona.org intenzivno bave kroz svoje redovne izložbene i edukativne programe.

Program se provodi u formi radionica pod vodstvom i u međusobnoj suradnji umjetnika_ca, dizajnera_ica i predstavnika_ca tehničkih, prirodnih i društveno-humanističkih znanosti. Temelji se na iskustvima i znanjima stečenim provedbom programa „Makers’ Community Hub“ (Radiona.org. i Tehnički muzej Nikola Tesla) u sklopu međunarodnog projekta Urban Manufacturing (https://projects2014-2020.interregeurope.eu/urbanm/) u kojemu je sudjelovalo desetak pripadnika makers zajednice s radionicama iz STEAM područja (biologija, okoliš, recikliranje/nadciklaža (upcycling), zelene kulture, obnovljivi izvori energije, dizajn, kreativnost, elektronika).

Vrijeme održavanja: 29.6.-20.7.2023.
Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla(opisi i termini radionica bit će objavljeni tijekom tjedna)
Nositelj programa: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
Partner: RADIONA.org
Autorica koncepta: Deborah Hustić
Autorice i voditeljice programa u 2023.: Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT), Deborah Hustić (Radiona.org)
Vizualni identitet: Ivan Klisurić

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija kroz Program poticanja razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj u 2023.