Konferencija Kreativni muzej A/C/T/S uspješno održana u Zagrebu

Međunarodni projekt Kreativni muzej i udruga Radiona.org uspješno su organizirali konferenciju pod nazivom Creative Museum A/C/T/S Zagreb 2017.  u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 2. ožujka 2017. godine okupivši 134 sudionica i sudionika, od toga preko 80 muzeja, galerija, knjižnica, neprofitnih organizacija, sveučilišta, tvrtki, poduzetnika, škola, start up-ova, nezavisnih djelatnika, inovatora, tehnologa i individualaca.

Konferencija je ponudila bogat program koji se sastojao od šest konferencijskih prezentacija i panela,  osam radionica, jedne kolektivne društvene igre i međunarodne izložbe.

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Konferencije u organizaciji Kreativnog muzeja održavane su do sada u Dublinu, Bologni, Helsinkiju i Brightonu, no  zagrebačka konferencija u organizaciji Radione uz domaćinstvo Tehničkog muzeja Nikola Tesla brojčano je nadmašila pojedinačno sve dosadašnje konferencije.

Međunarodni projekt podržan je u sklopu Erasmus+ programa u kategoriji Strateško partnerstvo – K2 – Suradnja za inovacije i izmjenu dobrih praksi – Strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Partneri u projekti jesu institucije, organizacije i pojedinci na sjecištima znanosti, umjetnosti i tehnologije.

Partneri u projektu jesu Cap Sciences (koordinator projekta), Francuska; Chester Beatty knjižnica i muzej, Irska; IBCAN (regija Emilia-Romagna) i agencija STePS, Italija;  MuseoMix, Francuska; Finsko muzejsko društvo (FMA);  Mreža devet muzeja (MiST), Norveška; Konzalting tvrtka u kulturi Heritec Limited, Velika Britanija; Radiona.org, Hrvatska;  eksperti Don Undeen, Medialab pri Metropolitan muzeju, SAD i Jasper Visser, VISSCH+STAM, Nizozemska.

Projekt Kreativni muzej nastoji istražiti i informirati o vezama između naših kulturnih organizacija i širih zajednica nastalih oko istih koje kapitaliziraju posljedice nastanka novih i demokratizirajućih digitalnih tehnologija.

Nastojeći proširiti volabular angažmana kroz medij dostupnih, prilagodljivih i osobnih digitalnih iskustava, projekt vidi muzeje kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posjetitelji mogu koristiti dostupne digitalne alate za istraživanje muzejskih zbirki na nove i kreativne načine.

Digitalne tehnologije prožimaju moderan život i računalna moć na dohvat je ruke prosječnog potrošača i danas uvelike nadilazi moć superračunala iz 1960-ih. Stoga potencijal ove tehnologije da utječe na dostupnost informacija i zabave nikada nije bila važnija.

Nedavna globalna gospodarska kriza utjecala je na populaciju mladih i odraslih diljem Europe. Glavna briga za EU jest porast nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje vještina svojih građana. Ovaj pad i gubitak zaposlenja nadahnuo je pojedince i zajednice na pronalaženje drugih načina kako osnažiti sami sebe za stvaranje, okupiranjem nečime, pokretanjem svojih lokalnih inicijativa za razvoj i na koji način pokazati razne vještine. Muzeji pružaju priliku za društvene susrete svojim posjetiteljima izložbi i javnih programa. Europski muzeji sadrže nevjerojatne zbirke i ‘spremišta’ su umjetnosti, povijesti, kulture, religije, znanosti, tehnologije, jezika, među ostalima, ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih proračuna za svoje djelovanje.

Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim  ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacijskih kioska do animiranih ploča, zvučno-svjetlosnih augmentacija izložbenog prostora sve do projektiranih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.

Međutim stvaranje tih iskustava ima tendenciju biti nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih tvrtki. S povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman  potencijal za digitalnu ekspresivnost.

Save

Save

Save