Izložba „Osobni kôd odjeće” u CeKaTe-u

Izložba projekta “Osobni kôd odjeće” slovenske konceptualne i suvremene umjetnice Marije Mojce Pungerčar održava se u petak, 16. rujna 2022. u Centru za kulturu Trešnjevka – CeKaTe od 15 do 19 sati. Tom prilikom možete rezervirati i uzeti komad odjeće koji vam se sviđa kući. Projekt se realizira u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka.

Špela Škulj

Sudjeluju: ANDREJ BLATNIK (spisatelj), LUNA J. ŠRIBAR (spisateljica), NATAŠA SKUŠEK (umjetnica) , VITA MAVRIČ (pjevačica šansona), VESNA HAUSCHILD (publicistkinja, dramaturginja i performerica), STAŠA BIZJAK, ŠPELA ŠKULJ (umjetnica), SAŠA ERŽEN (scenaristica), POLONA VETRIH (dramska glumica), NIKA TAVČAR (voditeljica projekta u nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša), NADJA ČOBAL, MOJCA ZLOKARNIK (slikarica), MARIJA MOJCA PUNGERČAR (umjetnica), MOJCA DIMEC (profesorica na Srednjoj umjetničkoj školi za kazalište i film – SVŠGUGL, performerica), MILENA KOSEC (suvremena umjetnica u mirovini), JANA FINŽGAR, BREDA PUNGERČAR (pedagoginja savjetnica), BOŽENA KOLMAN FINŽGAR (knjižničarka), BERNHARD HINZ (fotograf), ALEKSANDRA SAŠKA GRUDEN (kiparica, samozaposlena u kulturi), anonimna donatorica, BENEDETTA AGOSTONI (dizajnerica), TANJA RADOVIĆ (knjižničarka i spisateljica), KATJA GRCIĆ (spisateljica, prevoditeljica i dramaturginja), ANA JANJATOVIĆ ZORICA (kustosica, umjetnica i majstorica makrobiotičke kuhinje), DEBORAH HUSTIĆ (rastavljačica uređaja), RADIONA.ORG (neprofitna organizacija), SAŠA MARTINOVIĆ KUNOVIĆ (umjetnica, kustosica, djelatnica u kulturi), IVANA GUCEK (fotografkinja, djelatnica u kulturi), NINA BEŠLIĆ (vizualna umjetnica), ROMINA DUŠIĆ (umjetnica), PAULA BUČAR (umjetnica i edukatorica), JASNA ANDRIĆ (grafička dizajnerica).

Osobni kôd odjeće


Marija Mojca Pungerčar osmislila je projekt Osobni kôd odjeće u Ljubljani 2002. godine pod nazivom Dresscode zajedno s Veronikom Klančnik i dopunila ga 2021. godine. Projekt obilježava dvadesetu godišnjicu gostovanjem u Zagrebu u koprodukciji Radione i KUD-a Trivia.

Izložba u Zagrebu rezultat jer umjetničine istoimene radionice održane u srpnju u Radioni tijekom koje su sudionice sakupile svoje priče i komade odjeće, uređivale QR kodove te ih aplicirale na odjeću.
Osim Zagreba, velik dio odjeće sakupljen je donacijom građana u Sloveniji kao njihov doprinos zagrebačkom izdanju izložbe i dvadesetogodišnjoj obljetnici projekta.

Svi komadi odjeće mogu se preglesati i rezervirati putem stranice: https://www.facebook.com/Osobni-k%C3%B4d-odje%C4%87e-107111755411625 ili na licu mjesta na izložbi.
Ako vam se nešto svidi, savjetujemo vam da požurite.

Marija Mojca Pungerčar, 2021

O umjetnici:
Marija Mojca Pungerčar rođena je 1964. godine u Novom Mestu. Živi i radi u Ljubljani. Od 1984. do 1985. bila je zaposlena kao modna dizajnerica u slovenskoj tekstilnoj industriji (Novoteks i Labod). 1989. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a 2001. magistrirala nove žanrove na Umjetničkom institutu San Francisco u Kaliforniji. 1996. bila je gostujuća studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Između 1983. i 1989. bila je članica grupe alternativne umjetnosti Linije sile unutar koje je sustvarala kostimografiju za kultnu predstavu Krst pod Triglavom. Od 1991. radi kao samostalna umjetnica na području kulture u području suvremene vizualne i intermedijske umjetnosti. Svoje je radove izlagala u Sloveniji (Moderna galerija, MSUM, MGLC, Dolenjski muzej, Galerija Vžigalica, Galerija Kresija, Likovni salon, Koruška galerija likovnih umjetnosti, itd.) i s njima gostovala u mnogim zemljama u inozemstvu – Austrija, Njemačka, SAD , Japan, Velika Britanija, Poljska, Mađarska, Belgija, Luxenburg, Kina, Italija, Španjolska, Grčka, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija itd.). Dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, stipendija i rezidencija u područjima intermedijalnih i suvremenih umjetnosti, od kojih su neke: nagrada Riharda Jakopiča, Nagrada međunarodnog bijenala likovnih umjetnosti u Kranju, Nagrada nezavisnog filma, stipendija Austrijske akademske razmjene, stipendije ArtsLink i Fulbright i dr.

Web: http://www.3via.org/ https://www.facebook.com/OsebnaKodaObleke/photos/

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije
Grad Zagreb

Suradnički projekt 3via.org, Radione – Zagreb Makerspace i CeKaTE-a.

Vezana vijest: https://radiona.org/radionica-osobni-kod-odjece/

One comment

Comments are closed.