Firefly pločica za Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci

Goran Mahovlić radio je na razvoju i dizajnu el. pločice nazvane Firefly za instalaciju tvrtke Novena koja je korištena za LED instalaciju kao dio postava Posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci.

Pločica Firefly dizajnirana je za pokretanje panela koje je dizajnirala tvrtka Novena. Dizajnirana je za pogon LED trake WS28121/WS28121. U ovisnosti o komponentama i jumperima ploča može biti pošiljatelj ili primatelj. RJ45 konektor se koristi jer je jednostavan i široko dostupan. Ploča pošiljatelja spojena je preko USB-a na računalo te koristi kao USB > RS485 prolaz. Prekidači na ploči prijemnika koriste se za postavljanje ID panela.

Foto: Prigorski.hr (c)

Đurđevac je dobio novo mjesto na kojemu će posjetitelji imati priliku dobiti informacije i stječi znanje o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatih u Europi. Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

Foto: Radiona (c)

Đurđevački pijesci u Križevačko-koprivničkoj županiji zaštićeno su botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, te vidljivim oblicima pješčanih dina, ukratko riječ je o geografsko botaničkom rezervatu. Površinom zauzimaju oko 20 hektara i dio toga je proglašen posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i prilagoditi samo određene biljne vrste. Uz endemske vrste su vidljivi i ostatci pješčanih dina.

Foto: Prigorski.hr (c)

Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci na multimedijalan način posjetiteljima kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru prezentira sve posebnosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog svijeta koji živi na pijescima i to neovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

Foto: Prigorski.hr (c)
Foto: Prigorski.hr (c)

Izvor: https://prigorski.hr/novouredeni-posjetiteljski-centar-durdevacki-pijesci-spoj-moderne-tehnologije-i-znanja/