Field Recording – prirodna fonografija

Radionica naziva Field Recording – prirodna fonografija pod vodstvom Hrvoja Radnića održava se u ponedjeljak, 31. svibnja i srijedu, 2. lipnja od 17 do 21 sat u Radioninom labu (Nova cesta 186, Knežija).

Radionica Field recording upoznaje polaznike s osnovnim alatima i tehnikama snimanja zvuka izvan studijskog okruženja. Field recording ili snimanje na terenu izraz je koji se koristi za audio snimanje kreirano izvan snimateljskog studija, a sam pojam odnosi se na snimke prirodnih i ljudskih zvukova. Isti se pojam odnosi i na zvučne snimke poput elektromagnetskih polja ili vibracija pomoću različitih mikrofona poput pasivne magnetske antene za elektromagnetske snimke ili kontaktnih mikrofona. Za snimanja podvodnih polja, terenski snimatelj koristi hidrofone za hvatanje zvukova i / ili kretanja kitova ili drugih vodenih organizama.

Ove su snimke vrlo korisne za dizajnere zvuka. Snimanje prirodnih zvukova na terenu naziva se fonografija (termin je odabran kako bi ilustrirao sličnosti s fotografijom), izvorno je razvijen kao dokumentarni dodatak istraživačkom radu na terenu ili zukovima za film (eng. foley). S razvojem i uvođenjem visokokvalitetne prijenosne opreme za snimanje field recording postaje evokativna umjetnička forma za sebe.

Termin field recording može se odnositi i na jednostavne mono ili stereo snimke glazbenika snimljenih u poznatom i ležernom okruženju, poput etnomuzikoloških snimaka koje su pionirski provodili John Lomax, Nonesuch Records i Vanguard Records, a posebno rad koji je utemeljio Irv Teibel sa svojom Environments series.

Na radionici će naglasak biti na audio koncepte, poput primjerice rada Chrisa Watsona, Faith Coloccia i sl.

Za radionicu potreban vam je snimač (poželjno), diktafon ili mobilni uređaj s mikrofonom.

Foto: Hrvoje Radnić, Eclectica Production (c)

O voditelju:
Hrvoje Radnić samouki je glazbenik i ton majstor koji se u glazbu zaljubio još u djetinjstvu, gledajući tv dokumentarce Jacquesa Cousteau-a. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnijoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog pravog glazbenog instrumenta, a zatim i prvoj uređaja za višekratno snimanje glazbe. Od tada, tak hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk. Član je glazbene skupine Šumovi protiv valova. Kontinuira istražuje uređaje i nerijetko izrađuje sam svoje glazbene instrumente, semplere i različite zvučne kutije.
Web: http://soundcloud.com/sumovi-protiv-valova

Prijava:
Prijavite se do subote, 29. svibnja 2021. točno u ponoć preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/66v1HhZJHn5hsWku9
Radionica je besplatna.
Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com